fbpx

Nora Kalifornija: Temu gejevskemu triu moških je uspelo, da so vse tri zapisali kot starše na rojstni list otroka!

Foto: Sweet Me Photography

Trije očetje se očitno nekaterim ne zdijo gneča. Poliamorni trojček iz Kalifornije se je leta 2017 vpisal v zgodovino kot prva “družina” v državi, ki ji je uspelo, da se na rojstni list otroka zapiše kar tri starše. Njihova zgodba o pravni bitki, da bi sedaj 3-letna Piper imela tri očete, je s strani dr. Iana Jenkinsena, enega izmed trojice, podrobno opisana v knjigi z naslovom “Trije očetje in dojenček”, ki izide 9. marca. Trojica ima sicer še enega otroka – Parkerja.

Ian Jenkins in njegova partnerja Jeremy Hodges in dr. Alan Mayfield, svoje “družine”,  v katero je sedaj vključen tudi še en sin Parker, ne vidijo kot nenavadne. “Dejstvo, da ima Piper tri starše, preprosto ni nič kaj takega. Sam imam tri starše – mamo, očeta in mačeho – in nihče ob tem nič ne pomisli,” v knjigi navaja Jenkins. “Zdi se, da nekateri mislijo, da gre za tono seksa ali kaj podobnega, ali pa, da smo nestabilni in moramo delati nore stvari. “Ampak” v naši hiši je res neverjetno navadno in domače.”

Jenkins je Mayfielda, psihiatra, spoznal, ko sta v Bostonu zaključevala specializacijo. Skupaj sta bila skupaj osem let, ko se je pojavil Hodges, ki dela v bolnišnici v živalskem vrtu. Čeprav se je njuno razmerje s Hodgesom sprva začelo kot prijateljstvo, so se stvari hitro spremenile v romantične. Po petih letih življenja v troje je trio začel resno razpravljati o starševstvu, ko so jim prijatelji ponudili, da jim podarijo neuporabljene zarodke.

Otroka jim je rodila prijateljica
“Gejevski pari v starševstvo ne zaidejo slučajno. Vedno gre za namerno in zapleteno dejanje,”
navaja Jenkins. Najprej so morali najti nadomestno mamo. Na srečo se jim je prijateljica Delilah ponudila, da bo rodila njihovega otroka. Potem so prišli na vrsto odvetniki, saj so morali poskrbeti za to, da bodo imeli vsi moški enake starševske pravice. Ker pa je prišlo do zapletov je na pomoč priskočila prijateljica Meghan, ki je trojici podarila svoja jajčeca. Sledili so bolj zapleteni pravni postopki. “Morali smo skleniti pogodbe med vsakim moškim in žensko. Potem, ko je bil načrtovan še en cikel, smo ugotovili, da je potrebno pogodbe obnoviti,” je o izkušnji zapisal Jenkins in ob tem dodal, da njihova dodelava nikakor ni malo stala. “In zahteva je, da plačate štirim odvetnikom (tistemu, ki zastopa vsakega očeta, in enemu, ki zastopa nadomestno mater),  da sestavijo starševski sporazum, ki ga verjetno ni podpisal še noben heteroseksualen par.”

Trio je uspel dobiti pravico do tega, da je njihovo ime zapisano v rojstnem listu otroka, še preden je bil ta rojen. “Če tega ne bi storili, bi lahko prišlo do zapletov. V primeru, da bi prišlo do ločitve, druga dva ne bi imela pravice do obiskovanj. Ne bi bilo možnosti glede privolitve v zdravstveno oskrbo in avtomatske pravice do dedovanja. To bi bilo zelo rizično,” je prepričan Jenkins.

Foto: Twitter

V celotnem postopku je prišlo tudi do drugega zapleta.  V nekem trenutku so se ločile poti z dolgoletno zdravnico za zunajtelesno oploditev na račun nesoglasij glede zdravstvenih tveganj. Bodoči očetje so izvedeli, da je bil drugi gejevski par zavrnjen s strani iste zdravnice, ker se ji je njun primer zdel preveč zapleten, kar so razumeli kot znak, da zdravnici očitno ni všeč sodelovanje z istospolnimi partnerji.

Oče, ati in očka
Po navedbah New York Posta pravijo, da so se prepogosto počutili kot tujci. Tudi, ko so dajali vzorce sperme. Jenkins pravi, da so bili vizualni pripomočki namenjeni heteroseksualnim moškim, a je vendarle prepričan, da sta bila stres in bolečina v boju vredna. “Sedaj Piper in Parker nimata težav z razumevanjem odnosa med starši. Jaz sem oče, Alan je ati, Jeremy pa očka,” pravi Jenkins. “Vsi doprinesemo nekaj drugačnega. Alan je najboljši v branju knjig, Jeremy je kreativni oče, ki za otroke izdeluje kopalne kroglice in posebna kosila, Ian pa je pogosto družinski kuhar. Sedaj, ko je Piper del predšolske vzgoje, na svoje očete gleda s ponosom. Sošolki je namreč povedala: “Imaš dva starša. Jaz imam pa tri”.”

Nina Žoher