fbpx

Norčevanje iz krščanstva – Marija s simboli LGBT v Hiši evropske zgodovine

Foto: zajem zaslona

Več kot 30 poslancev iz različnih držav je na Hišo evropske zgodovine poslalo pismo, v katerem zahtevajo odstranitev plakata Črne Madone iz Čenstohove s simboli LGBT, saj hudo krši načelo spoštovanja verskih predmetov. V pismu poslancev piše, da ni umetniške ali izobraževalne utemeljitve za razstavljanje plakata, ki prikazuje Črno Madono iz Čenstohove s simboli LGBT v Hiši evropske zgodovine, piše Rmx.

Več kot 30 evropskih poslancev iz Madžarske, Poljske, Italije, Grčije, Španije, Hrvaške, Litve in Nemčije je direktorju Hiše evropske zgodovine (HEH) poslalo pismo, v katerem zahtevajo odstranitev plakata, ki prikazuje Črno Madono iz Čenstohove z mavričnim aureolom. Podoba Gospe Čenstohovski je bistveni element poljske kulture, katolicizma in narodnosti in se v poljski “krvi” prenaša že več generacij.

“Uporaba podobe, ki jo katoličani častijo za kampanje LGBTI+, krši načelo spoštovanja verskih predmetov,” so zapisali evropski poslanci, piše Rmx. Po mnenju podpisnikov pisma plakat ne bi smel biti razstavljen v muzeju, ustanovljenem na pobudo Evropskega parlamenta. V pismu je zapisano, da za prehod te meje ni nobene izobraževalne ali umetniške utemeljitve in da so presenečeni nad dejstvom, da je ta poseben plakat v Hiši evropske zgodovine. Podpisniki pisma so zahtevali osnovno spoštovanje njihove vere in odstranitev neprimerne podobe iz Hiše evropske zgodovine.

Simbol katolicizma, pri Poljakih je podoba prisotna skoraj v vsakem domu
Trpljenje Device Marije je bistvo poljske duše, poljske kulture, poljskega katolicizma, poljske zgodovine in vseh poljskih mater. Bila je najmočnejši simbol “poljščine”, odkar je bila slika prinesena v Częstochowa leta 1382, ko je Poljska postajala narodnost. Skozi zelo burno zgodovino Poljske (ruske delitve, 2. svetovna vojna in povojni komunizem) je Gospa Čenstohovska vedno stala kot utelešenje popolnega materinstva, ljubeče in odpuščajoče, zaščitnica svojih otrok, ki so delili njeno žalost ob izgubi sina zaradi nasilne smrti na križu. Zgodba o podobi Device Marije na Poljskem ima svoje korenine v legendi.

Gospa Čenstohovski (Foto: epa)

Spomnimo, da so lani na Poljskem trem aktivistom za človekove pravice sodili zaradi domnevnega oskrunjenja in žalitve verskih čustev, saj so na plakate spoštovane rimskokatoliške ikone dodali mavrični simbol gibanja za pravice LGBT in javno promovirali spremenjeno podobo, celo na smetnjakih in mobilnih straniščih.

Gre za kršenje medsebojnega spoštovanja
Ena od pobudnic pisma, evropska poslanka Izabela Kloc (PiS), je za Poljsko tiskovno agencijo (PAP) povedala, da si po njenem mnenju predmeti verskega bogoslužja zaslužijo posebno spoštovanje in se ne smejo uporabljati brez omejitev v komercialnih, družbenih ali političnih. kampanje, ne glede na njihov namen. Dodala je, da je uporaba podobe Črne Madone iz Čenstohove v kampanji za LGBTI+ kršitev “temeljnega načela medsebojnega spoštovanja, do katerega ima pravico vsak vernik“. Poljski evropski poslanec je pojasnil, da Hišo evropske zgodovine obiskuje več turističnih skupin in študentov in da “tako opravičilo ikonoklazma ne bi smelo imeti mesta” v Evropi. Evropska poslanka je dejala, da ne ve, ali bo pritožba imela učinek, a je bil “protest v tej situaciji nujen”.

Hiša evropske zgodovine je muzej v Bruslju, ki ga je ustanovil Evropski parlament in je bil odprt 6. maja 2017. Njegov cilj je spodbujati boljše razumevanje evropske zgodovine in evropske integracije. Hiša evropske zgodovine se nahaja v bližini Leopoldovega parka, blizu evropskih institucij.

Ana Hribar