fbpx

Norčevanje iz krščanstva preseglo vse meje, v Izraelu po protestih umaknili kip McJezusa, ki ga je ustvaril palestinski podpornik!

McJesus (Foto: Twitter)

Da je tistim, ki izkoriščajo, smešijo in se norčujejo iz krščanstva, dovoljeno popolnoma vse, dokazuje nedaven primer kipa McJezusa, ki so ga postavili v izraelski Haifi, njegov avtor pa je finski podpornik palestinske teroristične organizacije. Po množičnih protestih so kip umaknili, ob tem pa se lahko le vprašamo, če bi bile tudi reakcije muslimanov omejene zgolj na proteste, če bi se “umetniki” odločili postaviti na primer kip McMohameda?!

Kontroverzen kip McJezusa prikazuje Jezusa Kristusa v barvnem in oblikovnem slogu Ronalda McDonalda, ki simbolizira verigo ameriških restavracij s hitro prehrano McDonald’s. Kip je bil postavljen v umetniškem muzeju v izraelskem mestu Haifa, po protestih pa bo umaknjen in vrnjen, je pojasnila županja mesta Einat Kalisch-Rotem. Kot še poroča RT, je izraelska skupnost arabskih kristjanov kip dojela kot žaljiv in je takoj zahtevala njegov umik. Nekateri so bili celo tako jezni, da so v muzej pričeli metati kamenje, policija pa se je odzvala nasilno, nad protestnike se je namreč podala s solzivcem. Odzvali sta se tudi lokalna grška pravoslavna cerkev in lokalna grška katoliška cerkev, ki sta prav tako zahtevali sodni umik McJezusa.

Avtor kipa finski podpornik teroristične Palestine, ki se predstavlja kot “umetnik”
Da v primeru upodobitve kipa McMohameda po vsej verjetnosti ne bi ostalo le pri metanju kamenja s strani užaljenih in jeznih množic, verjetno ni potrebno poudarjati, Izrael je namreč dnevno priča neprestanim napadom terorističnega Hamasa. Avtor kipa je Finec Jani Leinonen, znani podpornik propalestinske organizacije BDS (bojkot, divestiranje in sankcije), ki naj bi po poročanju RT tudi sam nasprotoval razstavljanju njegovih del v Izraelu, ki ga tako sovraži.

McJesus (Foto: Twitter)

Provokacija poskrbela tudi za spore med izraelskimi uradniki
Ministrica za kulturo Miri Regev se je odzvala izjemno ostro in je že zagrozil, da bo muzeju odtegnil financiranje, če ne bo v doglednem času umaknil kipa, pomočnica generalnega državnega tožilca Dina Zilber pa je dejala, da nima pravnih sredstev, ki bi zaradi žaljenja verskih čustev omogočila odtegnitev sredstev. Po drugi strani pa vodstvo muzeja trdi, da naj bi bil kip McJezusa postavljen več mesecev in naj se v tem času ne bi nihče pritožil.

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.