fbpx

Nore številke okoli migracij: Evropo v letošnjem letu po kopenski poti doseglo sedemkrat več migrantov kot lani!

Foto: epa

Evropo je po kopnem letos doseglo okoli 18 tisoč migrantov, kar je sedemkrat več kot v enakem obdobju lani, je danes sporočila Mednarodna organizacija za migracije. Najbolj priljubljena pot je iz Turčije v Grčijo, preko katere je v Evropo od januarja do začetka septembra prišlo okoli 12 tisoč ljudi. Po balkanski poti se migranti nezakonito tihotapijo tudi v Slovenijo.

Od preostalih 6 tisoč ilegalcev po kopenskih mejah jih je večina vstopila v španski enklavi Ceuta in Melilla na obali Severne Afrike. Prihodi migrantov po kopnem so se povečali tudi na račun upada prihodov preko Sredozemskega morja, potem ko je libijska obalna straža začela dejavneje preprečevati pot ladjam z migranti.

Ko se ena pot zapre, se druga odpre
Vendarle je še vedno velika večina migrantov, ki so letos dosegli Evropo, prišla preko morja – okoli 74.500. To je sicer precej manj od 129.000, kolikor so jih zabeležili v enakem obdobju lani.

“Zavedamo se, da takoj, ko se ena pot zapre, se druga odpre,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil vodja misije IOM v Turčiji Lado Gvilava.

C. Š., STA