Noro: V ZDA 5-letnega avtističnega dečka vpisali na seznam spolnih prestopnikov, ker je eno sošolko objel in drugo poljubil na lice!

Nathan (Foto: Facebook)

Da državne šole pogosto nimajo posluha za individualne potrebe otroka, je znano, tokrat pa smo priča resnično bizarnemu primeru obravnave 5-letnega avtističnega dečka na eni izmed ameriških šol, ki so ga vpisali na seznam spolnih prestopnikov in bo tako, kot kaže, ostal zaznamovan za vse življenje. Deček je namreč eno izmed sošolk objel, drugo pa je poljubil na lice. Njegova družina je obupana, babica se je obrnila po pomoč tudi na javnost, šola pa naj ne bi bila pripravljena prisluhniti niti otrokovemu zdravniku.

V ameriški zvezni državi Tennessee je učiteljica v osnovni šoli East Ridge v mestu Chattanooga 5-letnega avtističnega dečka Nathana obtožila spolnih aktivnosti in ga po trditvah njegove družine doživljenjsko označila kot spolnega prestopnika. Njegovi skrbnici Summery Putnam je ob klicu iz šole v začetku septembra postalo slabo: “Sprva nisem razumela … Star je pet let, otrok je.” Učiteljica, ki je dečka obtožila spolnih aktivnosti, ji je v telefonskem pogovoru med drugim namreč dejala: “Z Nathanom se morate pogovoriti o mejah.”

Nathanova babica se je za pomoč in nasvete na javnost obrnila prek Facebooka
Kot navaja The Sun, je Putnamova pojasnila, da če kdo ne razume avtizma, bi lahko mislil, da je otrok kljubovalen, a to se ni zgodilo v tem primeru: “Pogovorila sem se z njim in mu rekla, da ne sme objemati otrok. Vprašal me je, zakaj, in pojasnila sem mu, da to ni dovoljeno.” Šokirana je, da mora otroka postaviti pred nekaj takšnega: “Resnično ne razume, kaj je storil narobe.” V zvezi z dogajanjem se je dečkova babica Debi Amick prek družbenega omrežja Facebook po pomoč obrnila na javnost, med drugim je zapisala: “Kaj storiš, ko je 5-letnik označen za spolnega prestopnika in obtožen spolnega nadlegovanja s strani šolskega sistema?”

Šola ni bila pripravljena prisluhniti niti otrokovemu zdravniku
Kot kaže, je bil Nathan vpisan v register spolnih prestopnikov in bo tako kot spolni prestopnik zaznamovan vse življenje, pa čeprav po pojasnilih babice kot avtist svet dojema nekoliko drugače kot tipičen 5-letnik: “Kam se obrneš na pomoč, ko šola ni pripravljena prisluhniti niti otrokovemu zdravniku, da bi pojasnil njegove težave v razumevanju enostavnih stvari, kot so meje?” Babica javnost prosi za nasvete, Putnamova pa je sporočila, da je Nathan zdaj v drugem razredu, deležen pa je tudi posebne pedagoške pomoči.

Nathan (Foto: Facebook)

Rok Krajnc