fbpx

Norveške levičarke za več žensk v muslimanskih rutah na delovnih mestih

Foto: epa

Norveška je na nogah. Po odločbi Sodišča EU, ki je nedavno odločilo, da smejo podjetja prepovedati verske, politične in druge simbole, med drugim tudi muslimanska oblačila, ki zakrivajo obraz, je norveška komisarka pozvala k zaposlovanju žensk, oblečenih v hidžab. 

Prejšnji teden je norveški politik Carl I. Hagen na družbenem omrežju Facebook pozdravil odločitev Sodišča EU o možnostih delodajalcev, da prepovejo verske simbole na delovnem mestu.

Takoj za tem je Hagen postal tarča kritik osrednjih norveških medijev in političarke Inge Marie Thorkildsen, zdaj komisarke za upokojence in socialo v Oslu. Speisa navaja, da se je plaz kritik vsul od vseh vplivnih žensk na levici.

Levičarke za več žensk s hidžabom
“Hočem več žensk s hidžabom v Oslu. Pomembno je, da jih zaposlimo čim več, še posebej starejše. Povsem nepomembno je ali ženska nosi hidžab, dokler je sposobna in govori norveški jezik,”
je dejala levičarska komisarka, razprava na levici pa se je razširila do te mere, da so muslimanska oblačila začeli primerjati s šolami, kjer poteka verski pouk.

Foto: epa

Nekateri se delajo neumne
Politik Hagen je nato odgovoril: “Ljudje z omejeno inteligenco poskušajo enačiti prepoved islamske rute na delovnem mestu s šolami, ki ponujajo verski pouk.” Dodal je, da je hidžab predvsem islamski simbol, s katerim tisti, ki ga nosi, sporoča verska, politična in kulturna mnenja, ki so daleč od zahodnih vrednot enakosti, svobode govora, svobode, demokracije itd., zato bi morali prepovedati hidžab za vse zaposlene v javno izpostavljenih službah.

Glede verskega pouka v šolah pa je levičarjem sporočil, da gre za svobodno izbiro otrok in njihovih staršev, ki je v njihovem prostoru navzoča že več stoletij, hkrati pa je Norveška krščanska država. “Nekateri se delajo neumne! To ni moj problem!,” je še zapisal na svojem profilu na Facebooku.

M. P.