fbpx

Norveško bo še en mandat vodila desnosredinska koalicija

Erna Solberg (foto: epa)

Desnosredinska koalicija dosedanje norveške premierke Erne Solberg je v ponedeljek razglasila zmago na parlamentarnih volitvah. Izid je bil glede na skoraj vse preštete glasove tesen, a so tudi opozicijski laburisti že priznali poraz.

Kot kaže po 95 odstotkih preštetih glasovnicah naj bi premierkina konservativna stranka skupaj s protipriseljensko partnerico Stranko napredka in še z dvema desnosredinskima zaveznicama osvojila 89 od 169 sedežev v parlamentu. Doslej so jih sicer imeli 96.

Opoziciji na čelu z voditeljem laburistov Jonasom Gahrejem Storejem se obeta 80 sedežev. 57-letni milijonar Store, ki je v preteklosti zasedal tudi položaj zunanjega ministra, je že priznal poraz in dejal, da gre za veliko razočaranje. Njegova stranka je izgubila šest sedežev, a ostaja največja v državi.

Konservativcem po dolgem času uspela druga zaporedna zmaga
Konservativna stranka ob izgubi sedmih sedežev ostaja druga največja. Solbergovi je sicer kot prvi konservativni premierki v 30 letih uspela osvojitev drugega zaporednega mandata. “Ponovna izvolitev pomeni, da si zmagal s svojimi lastnimi politikami,” je dejala v ponedeljek.

Solbergova je na oblasti od leta 2013 in je vodila kampanjo z obljubo kontinuitete. Obljublja tudi več delovnih mest, boljše javne storitve in več sredstev za obrambo in policijo.

Solbergova na strani ljudstva, ki si ne želi migrantov
Volilni izid je bil v veliki meri odvisen od tega, ali bosta manjši zaveznici Solbergove – liberalci in krščanski demokrati – presegli štiriodstotni prag, kar jima je naposled uspelo. Na volitvah sta sicer precej glasov pridobili predvideni koalicijski partnerici laburistov, Socialistična leva stranka in Stranka centra. Konservativci in laburisti imajo podobna stališča glede številnih vprašanj, med drugim glede nadaljevanja naftnih dejavnosti na arktičnem območju in ohranjanja tesnih odnosov z Evropsko unijo. Nimajo pa skupnih pogledov glede migracij, kar je bilo za Norvežane zagotovo odločilno.

C. Š., STA