fbpx

Norvežani in Finci ogorčeni – Rusi jim vsiljujejo migrante

Mejni prehod Storskog-Borisoglebs med Rusijo in Norveško; Foto: epa

V spor med Rusijo in Norveško, ki je nastal zato, ker je Rusija preko svojega ozemlja na Norveško pošiljala migrante, ki pa jih ta ni hotela sprejeti, se je sedaj vključila še Finska. Finci so se z Rusijo sprli, saj naj bi organizirane kriminalne združbe iz Rusije na finsko mejo vozile vedno več ilegalnih migrantov.

Timo Soini, finski zunanji minister, je povedal, da se mu zdi, “da so ostrejši ukrepi nujni. /…/ Narediti moramo konec temu nezakonitemu priseljevanju in migracijam.” Pojasnil je, da na finsko-rusko mejo prihaja vse več migrantov, kar je posledica “neke oblike organiziranega kriminala s strani tihotapcev ljudi”.

Val migrantov se krepi
Po pojasnilih finskega zunanjega ministrstva se val migrantov krepi in čeprav zaenkrat še ni množičen, je potencialno precej velik. Finsko skrbi dejstvo, da je Rusija nadzor na meji doslej strogo izvajala, kar pa se je zdaj očitno spremenilo. Očitki Finske letijo namreč na spor med Norveško in Rusijo. Na Norveško je iz Rusije lani prispelo 5500 ljudi, ki so trdili, da so upravičeni do azila. Norveške oblasti so za mnoge izmed njih ugotovile, da imajo veljavne ruske vize ali da so pred prihodom celo živeli v Rusiji. A ko so jih želeli vrniti, jih Rusi niso hoteli vzeti in so zaprli mejo “iz varnostnih razlogov”.

V zadnjem času prihajajo na mejo celi tovornjaki migrantov
Norveška sicer ni članica EU, je pa članica schengenskega območja. Migranti, med njimi Sirci in Afganistanci, so začeli lani prihajati na Norveško preko arktične poti. Prihajali so s kolesi, saj je prehod Storskog-Borisoglebs zaprt za pešce. V zadnjem času pa so začeli mejo prehajati tudi z avtomobili in tovornjaki, ki jih tihotapci uporabljajo, da čez mejo prepeljejo večje število migrantov. Migrantom naj bi v zameno za denar ponujali rusko tranzitno vizo in prevoz do Norveške.

Norvežani bodo še bolj zaostrili azilno zakonodajo
Norveške oblasti so že decembra lani napovedale zaostritev azilne zakonodaje. Napovedale so tudi odločno vračanje tistih, ki po njihovi oceni niso upravičeni do azila. S to potezo so naletele na kritike promigrantskih aktivistov, ki se strinjajo s tem, da se zavrne ljudi, ki imajo dovoljenje za bivanje v Rusiji ali celo rusko državljanstvo, nasprotujejo pa vračanju Sircev, Afganistancev in drugih migrantov.

A. R., STA