fbpx

Nov ameriški predsednik bo deležen ognjemeta s strani Severne Koreje – Kim Džong Un pripravljen na izstrelitev rakete

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Kim Džong Un je pripravil presenečenje za novega ameriškega predsednika: izstrelitev rakete srednjega dosega, ki naj bi bila tipa Musudan ali BM-35. Gre za raketo, ki ima doseg od 2500 do 4000 km in nosi od 500 do 1200 kilogramov streliva.

Sicer je komunistični severnokorejski voditelj sklenil izstreliti raketo BM-35 že 15. aprila 2015 iz japonskega morja, vendar je poskus klavrno propadel že na izstrelitveni ploščadi.  28. aprila 2016 so sprožili dve raketi, ki sta pristali kmalu po izstrelitvi in nista dosegli želene daljave, 30. maja 2016 se je poskus izstrelitve Musudana izjalovil, saj je raketa eksplodirala na izstrelitveni ploščadi.

Kim Džong Un in samopoveličevanje
Junija 2016 so v Severni Koreji nadaljevali te poskuse, za prvi izstrelek so tuji opazovalci napisali, da je dosegel le 150 km in da se je razletel v zraku, druga raketa pa je dosegla 400 km in 1000 metrov višine, a sta obe končali v Japonskem morju. Vse te poskuse so mediji v Severni Koreji prikazovali kot uspešne. Kim Džong Un je izjavil: “Zagotovo imamo kapacitete, da napademo Američane pri njihovih operacijah v Pacifiku,” s čimer je meril na ameriško bazo na Guamu. Prav tako je Severna Koreja izvedla dva poskusa 15. in 20. oktobra 2016, vendar sta oba propadla.

Južna Koreja spremlja dogajanje
Južnokorejski vojaški strokovnjaki spremljajo premike raketnih sistemov severnih sosedov, ki so razporejeni ob meji. Potrdili so, da se raketa BM-35 pripravlja v pokrajini Kosong, od koder je prišlo do izstrelitev tudi prejšnji mesec. Prav tako so opozorili, da je osamljena država blizu stopnje jedrske oborožitve in da bodo zavezniki uporabili vsa sredstva, da se zaščitijo.

Foto: epa.

Foto: EPA

Južnokorejski vojaški vir je potrdil ugibanja o jutrišnji izstrelitvi: “Ugibanja glede izstrelitve rakete v bližnji prihodnosti se sklada s tem, da so severnokorejski strokovnjaki napovedali, da bodo poslali močno sporočilo naslednjemu predsedniku.” Pjongjang letos javno razkazuje svojo vojaško moč – prejšnji mesec z izvedbo dveh jedrskih poskusov in letos z več kot 20 eksplozijami raket.

Severna Koreja je doživela tudi mnoge sankcije, ki naj bi jo odvrnile od izvajanja nadaljnjih provokacij, vendar niso edini, ki poskušajo groziti ZDA. Tudi džihadisti so ZDA ob novih volitvah zaželeli hudo katastrofo, kot piše Express.

A. B.