fbpx

Novi avstrijski kancler bo socialdemokrat Christian Kern

Foto: EPA

Avstrijski socialdemokrati so po odstopu svojega predsednika in kanclerja Wernerja Faymana izbrali novega vodjo. Novi avstrijski kancler bo postal dosedanji šef avstrijskih železnic Christian Kern, ki bo zaprisegel kot 13. avstrijski kancler po drugi svetovni vojni. 

Christian Kern bo naslednji teden v sredo zaprisegel pred avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem. Temu bo sledilo glasovanje o novi vladi. Socialdemokrati so od leta 2008 do sedaj vladali v koaliciji z ljudsko stranko.

Kern bo imel pri oblikovanju nove vladne ekipe prosto pot, zaradi česar avstrijski mediji že poročajo, da bo, čeprav podrobnosti še niso znane, v ministrski ekipi prišlo do nekaterih sprememb. Izbiro socialdemokratov je že komentiral trenutni kancler Reinhold Mitterlehner, sicer član ljudske stranke. Nominacijo je pohvalil in Kerna označil za sposobnega menedžerja, kar bi lahko imelo na delo vlade in politike nasploh pozitiven vpliv. Kern naj bi bil tudi neobremenjen s politiko – nazadnje naj bi bil politično aktiven pred 20 leti, ko je bil zaposlen kot tiskovni predstavnik socialdemokratske stranke.

“Upam, da se odnos do migratnskega vprašanja ne bo spremenil”
Mitterlehner je v izjavi za javnost ponovno dejal, da pričakuje nadaljevanje migratske politike, ki je odnesla nekdanjega kanclerja. Fayman je namreč odstopil zaradi upada podpore znotraj lastne stranke. Temu so botrovali katastrofalni rezultati prvega kroga predsedniških volitev, na katerih so socialdemokrati popolnoma pogoreli, ter zaradi nestrinjanja s sporazumom, ki ga je nekdanji kancler sklenil z ljudsko stranko.

Ž. K., STA