fbpx

Nov incident med Turčijo in Rusijo, odpovedano tudi srečanje Putina in Erdogana

Foto: STA

Do novega pomorskega incidenta je prišlo v Črnem morju, kjer je ruski ladijski konvoj zaradi zaostrenih mednarodnih razmer prestavljal dve naftni ploščadi. Po navedbah Rusov naj bi turški čoln priplul s strani in skušal konvoju preprečiti pot. Posredovala sta ruska raketna križarka in čoln obalne straže. 

Kot navaja ruska energetska družba Černomorneftegaz, lastnica naftne ploščadi, je do incidenta prišlo zaradi kršenja predpisov o preprečevanju sporov in splošne konvencije o plovbi, saj se turško plovilo ni umaknilo ruskemu ladijskemu konvoju. Ta je zaradi zaostrenih varnostnih razmer naftno ploščad premikal na novo lokacijo v ruskih teritorialnih vodah.

Rusi trdijo, da se turški čoln ni odzval na opozorila kapitana ruske ladje
Turški čoln naj bi priplul s strani, s tem pa zaprl pot konvoju ruskih ladij, ki je prestavljal naftno ploščad. Kot dodajajo v energetski družbi, se kapitan turškega čolna ni odzval na večkratne klice kapitana ruske ladje preko radijske zveze. Incident je bil prekinjen, ko je posredoval gliser ruske obalne straže ter ruska raketna mornarica. Rusi so lahko nato svojo naftno ploščad nemoteno premaknili.

Torkovo srečanje predsednikov odpovedano
Rusi pa so danes sporočili, da srečanja presednika Putina s turškim predsednikom Erdoganom, ki je bilo načrtovano za torek, ne bo. Odnosi med Turčijo in Rusijo so vse od sestrelitve ruskega vojaškega letala na turško-sirski meji čedalje bolj napeti.

M. G., STA