fbpx

Nov napad na katedralo v Franciji: Razbili vhodna vrata, pokradli verske predmete, obglavili svete kipe

Slika je simbolična

V Franciji vsak dan beležijo nove napade na cerkve. Tokrat se je skupina zamaskiranih kriminalcev v nedeljo zvečer z avtomobilom zaletela in podrla vrata katedrale Oloron-Sainte-Marie. Ko so vlomili, so tatovi pokradli več liturgičnih predmetov in obglavili kip svete Bernadette.

Po prihodu policije so ugotovili, da so razbojniki ukradli več verskih predmetov, vključno z zlatimi kelihi, križi in monštranco, kot tudi ogrinjalo in  zbirke oblačil. Zbežali so brez avtomobila.

Finančna in zgodovinska škoda
Laurent Paris
iz policije je dejal, da je še vedno prezgodaj ocenjevati finančno izgubo. “Poleg tržne vrednosti so zdaj prebivalci oropani tudi dela zgodovine in dediščine,” je še dejal. Dejanje je komentiral tudi župan Hervé Lucbereilh, ki je dejal, da so tatovi razbili tudi vazo in kip, a na srečo niso prišli do svetih relikvij San Grato di Aosta. Minister za kulturo Franck Riester je te nesmiselne napade ostro obsodil in dodal, da bodo storilce našli in kaznovali. “Sočustvujem s francoskimi katoličani, ki so popolnoma upravičeno šokirani zaradi te tatvine in vandalizma,” je še dodal.

Katedrala Oloron-Sainte-Mari (Foto: Voice of Europe)

Vsak dan več napadov na cerkve
V zadnjih mesecih in letih se je opazno povečalo število napadov oziroma vandaliziranj cerkev in katedral. Le v mesecu marcu je pogorela zgodovinska cerkev svetega Sulpicija v Parizu, vandali so razbili kipe svetnikov in križe v katedrali Saint-Alain v Lavaurju, v eni izmed cerkva so našli tudi križ, premazan s človeškimi iztrebki, v cerkvi v mestu Nimes pa so razbili oltar.

Lana Božič