fbpx

Nov napad: V Parizu Armenec nameraval zapeljati v množico, a se mu je pokvaril avtomobil, zato je pobegnil s kraja napada

Foto: youtube

Napad se je zgodil okrog 18.30 po lokalnem času v pariškem predmestju Créteil, v napadu pa nihče ni bil ranjen. Francoska policija je razkrila, da so najhujši možni scenarij preprečile betonske ovire, ki jih je obdajala železna mreža, le-te pa so bile tam postavljene ravno zaradi zaščite.

Motiv, zaradi katerega se je osumljenec odločil za napad, ostaja še neznan, je pa časopis Le Parisien razkril, da je napadalec armenskega porekla ter da je izjavil, da se je želel maščevati za napade v Parizu, povezane z islamom.

Napadalec se je zaletaval v ovire pri polni zavesti
V Evropi se je v zadnjih mesecih zgodilo več napadov z avtomobili, pri katerih so bili za volanom predvsem tisti, ki so izpovedali svojo pripadnost teroristični skupini Islamska država. Policisti so o tokratnem napadu razkrili, da je osumljenec s svojim vozilom večkrat udaril v stebre in ovire, ki so bili nameščeni za zaščito mošeje v jugovzhodnem predmestju francoske prestolnice, poroča BBC. Med tem početjem naj bi se mu pokvaril avto, ki ni več vžgal, zato je moški pobegnil, a ga je kmalu prijela policija. Prav tako je jasno, da je osumljenec to naredil pri polni zavesti, saj ni bil pod vplivom drog ali alkohola.

Hotel se je maščevati za napade v Franciji
Francoski mediji poročajo, da je osumljenec rekel, da se je s tem napadom želel maščevati za napada na koncertno dvorano Bataclan in na Elizejskih poljanah, za katera je odgovornost prevzela Islamska država. Spomnimo, da je napad v koncertni dvorani Bataclan zahteval kar 130 življenj. Aprila pa je bil na Elizejskih poljanah ubit policist Xavier Jugelé. V bližini njegovega trupla so našli zapis, ki je povzdigoval Islamsko državo.

Teroristični napadi z vozili v Evropi:
14. julija 2016 je v Nici v Franciji moški s tovornjakom vozil kar 2 kilometra skozi veliko množico, ki se je zbrala na praznovanju dneva padca Bastilje. Umrlo je 86 ljudi, več kot 300 pa je bilo ranjenih.
19. decembra 2016 je v Berlinu v Nemčiji moški zapeljal tovornjak v množico ljudi, ki so bili na božičnem sejmu. Umrlo je 12 ljudi, 49 pa je bilo ranjenih. Islamska država je ob tem oznanila, da je napad izvedel eden od njihovih “vojakov”.
22. marca 2017 je v Londonu v Veliki Britaniji umrlo šest ljudi, najmanj 50 pa je bilo ranjenih, potem ko je avto zapeljal na pločnik na londonskem mostu Westminster in se pri visoki hitrosti zaletel v pešce. Napadalec se je nato odpravil proti parlamentarni stavbi, kjer je do smrti zabodel policista.
7. aprila 2017 so v Stockholmu na Švedskem umrli štirje ljudje, ko je tovornjak zapeljal v ulico s trgovinami. Voznik iz Uzbekistana je bil aretiran, priznal pa je “teroristični napad”.
3. junija 2017 je bilo v Londonu v Veliki Britaniji ubitih osem ljudi, potem ko je na Londonskem mostu v središču Londona kombi povozil več pešcev, nato pa zavil proti tržnici Borough, kjer so trije napadalci napadli ljudi še z noži. Vsi trije napadalci so bili ustreljeni.
19. junija 2017 v Londonu v Veliki Britaniji je policija aretirala moškega, potem ko je v bližini mošeje v severnem Londonu zapeljal v množico vernikov, ki je zapuščala večerno molitev. Umrla je ena oseba.  

M. S.