fbpx

Nov nemški zakon bi 14-letnikom omogočil spremembo imena in pravnega spola brez soglasja staršev

Nov nemški zakon bi 14-letnikom omogočal spremembo uradno evidentiranega spola navkljub nasprotovanju staršev. Slika je simbolična. (Foto: Pixabay)

Nov predlog zakona, ki je nastal v režiji nemške vlade, bi omogočil otrokom z zmedeno spolno identiteto v starosti 14 let, da lahko spremenijo svoje ime in svoj, v evidencah oblasti dokumentiran, uradni spol ne glede to, kakšne so želje njihovih staršev. 

Zakonodaja, ki sta jo pripravili nemško notranje ministrstvo, ki ga sicer vodijo Krščanski demokrati ter pravosodno ministrstvo, ki ga vodijo Socialni demokrati, skušajo sprevreči nemške zakonodajne zahteve, s tem pa omogočiti lokalnim sodiščem, da spremenijo, v evidencah uradno navedeni spol, na podlagi enega samega „strokovnega mnenja”. Trenutna, LGBT več kot očitno naklonjena nemška zakonodaja, sicer zahteva dvojno presojo, poroča Lifesite News

Sprememba zakonodaje bi se nanašala na mladoletne osebe z disforijo spola, ki si prizadevajo za spremembo svojih uradnih evidenc, ob čemer naj bi se sodišča odločila za to, kar “naj bi bilo v največjo otrokovo korist“, četudi bi se njegovi starši temu uprli. Zadostuje, da je otrok star 14 let in da pridobi “soglasje svojega zakonitega zastopnika”, je zapisano v predlogu zakona. In če otrokov zastopnik s tem ne soglaša, naj bi družinsko sodišče nadomestilo soglasje, če sprememba spola ali imena, ni v nasprotju s tem, kar je najvišje dobro za otroka.

Nemška sodišča bi 14-letnikom omogočala spremembo, v evidencah uradno navedenega spola, navkljub nasprotovanju staršev. (Foto: Pixabay)

In kar je še bolj škandalozno: Za tovrstno “strokovno mnenje”, ki bi ga nemška sodišča lahko uporabila za odvzem pooblastil staršem, ne bo potrebno, da ga izda zdravniški izvedenec. V nadaljevanju pa je še navedeno, da bi v primeru, ko je oseba mladoletna, sodišče upoštevalo izvedensko mnenje osebe, ki je z ozirom na svojo izobrazbo in poklicne izkušnje, dovolj seznanjena s posebnostmi transseksualnosti.

Zbranih že 19 tisoč podpisov proti uvedbi sporne zakonodaje
Kot je še mogoče sklepati na podlagi zakonskega predloga, za mnenjskega “strokovnjaka” ne bo potrebno, da je usposobljeni specialist ali psihoterapevt. Izvedensko mnenje bi potemtakem lahko izdala tudi transseksualna organizacija. Že preko 19 tisoč oseb pa je podpisalo peticijo, ki jo je začela Demo Für Alle, sicer vodilna nemška pro-družinska skupina, z namenom ustavitve nadaljnjega sprejemanja zakonodajnega predloga.  

Domen Mezeg