fbpx

Nov preplah v Londonu: V strahu pred ognjenimi zublji izpraznjenih 650 stanovanj

Slika je simbolična (foto: iStock).

Na severozahodu Londona so se zaradi vprašanja pomanjkljive požarne varnosti odločili za evakuacijo štirih stolpnic skupaj z okoli 650 stanovanji, poroča britanski BBC. Te stolpnice imajo namreč podobno fasadno oblogo, kot jo je imela stolpnica Grenfell, ki je zgorela kot bakla in v kateri je umrlo 79 ljudi. Sicer pa po podatkih lokalnih oblasti standardov požarne varnosti ne izpolnjujejo obloge 27 stolpnic.

Kot so sporočili predstavniki lokalnih oblasti, so stolpnice preventivno izpraznili, da bi izvedli nujna protipožarna dela. Za stanovalce je poskrbljeno  večinoma v hotelih. Domov sicer ni želelo zapustiti 83 ljudi, poroča britanski BBC. Predstavnica lokalnega sveta Georgia Gould je ob tem dejala, da so ravnali “kar se da hitro”, da bi zagotovili varnost ljudi. Po njenih besedah gasilske službe ne morejo zagotoviti varnosti stanovalcev teh blokov, če bi ti ostali v stanovanjih. “Vem, da je težko. Toda z Grenfellom se je spremenilo vse in nočemo tvegati pri varnosti naših ljudi. Postaviti jih moramo na prvo mesto,” je še dejala.

Stolpnice Chalcots v Camdenu so bile v letih med 2006 in 2009 prenovljene podobno kot Grenfell Tower. Iz njih bodo zdaj odstranili zunanje fasadne obloge. Pomanjkljivosti so našli tudi pri izolaciji plinskih cevi, ki vodijo v stanovanja, in pri požarnih vratih. Prenovo teh stolpnic je sicer izvedlo podjetje Rydon, ki je nadziralo tudi prenovo stolpnice Grenfell v letih 2015 in 2016.

Lokalne oblasti so se sicer sprva odločile za evakuacijo petih stolpnic na tem območju, a so se potem v zvezi z eno izmed njih odločili, da je prebivalcem ni treba zapustiti ter da se lahko vrnejo, še navaja BBC. Ta stolpnica je manjša in ima “več drugačnih elementov zasnove”, so pojasnili.

Foto: epa

Po ocenah britanskih lokalnih oblasti ima sicer v Veliki Britaniji okoli 600 stanovanjskih stolpnic podobne fasadne obloge kot stolpnica Grenfell. Že v četrtek so iz urada britanske premierke Therese May sporočili, da so obloge na treh stolpnicah “gorljive”. Danes pa je vlada zapisala, da rezultati testiranj kažejo, da standardov požarne varnosti ne izpolnjujejo obloge na 27 stolpnicah.

J. F., STA