Nov primer “podnebnega” vandalizma: Tokrat nad dragoceno sliko z zmečkanim krompirjem!

Nemčija, Potsdam. Sliki, v kateri sta aktivista nemškega gibanja Zadnja generacija (Letzte Generation) zalučala zmečkan krompir iz pločevinke. (Foto: sta)

Podnebna skrajneža iz gibanja Zadnja generacija (Letzte Generation) sta včeraj v muzeju Barberini v kraju  Potsdam izvedla protest ob umetniškem delu francoskega ustvarjalca Claudea Moneta iz znamenite serije senenih kopic. Umetnino sta onečastila z zmečkanim krompirjem iz pločevinke, zatem pa prilepila na steno in razglabljala o podnebnih problemih v državi. 

Njun nagovor je v nekaj urah preko spleta dosegel več desettisoč ljudi. Petindvajsetletna aktivistka Mirjam Herrmann: “Medtem ko se dogaja podnebna katastrofa, je to, česar se bojimo, paradižnikova juha ali zmečkan krompir na umetnini”. Prepričana je, da umetnina ne bo imela vrednosti, ko se bomo morali boriti za hrano, poroča STA.

Dejala je še, da se boji, da znanstveniki napovedujejo lakoto že za leto 2050. Oba sta končala v policijskem pridržanju. Skrajneža sta se znesla nad Monetovo umetnino, ki pripada seriji senenih kopic in ki je bila leta 2019 prodana za 111 milijonov dolarjev. Serija obsega 25 del, slike senenih kopic pa so nastajale ob različnem času, letnih časih in vremenu.

Skrajni levičarki sta v londonskem muzeju z juho vandalizirali delo slikarja van Gogha. (Foto: Twitter)

K sreči je umetnina zaradi zaščitnega stekla ostala nepoškodovana in si jo bo že kmalu mogoče znova ogledati. Iz bližnje preteklosti je znanih več tovrstnih huliganskih podvigov (Velike Britanije, Italija, Nemčiji itd.) Spomnimo: sredi oktobra sta levičarki v narodni galeriji v Londonu s pločevinko juhe vandalizirali umetniško delo slikarja Vincenta van Gogha.

Domen Mezeg