fbpx

Nova britanska premierka Theresa May – evropski voditelji ji ne dajo miru

Foto: STA

Več evropskih voditeljev je danes pozvalo novo britansko premierko Thereso May, naj začne proces za izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je izrazil pripravljenost na konstruktiven dialog z naslednico Davida Camerona, poročajo tuje tiskovne agencije.

Foto: STA

Foto: STA

Mayeva prejema klice evropskih veljakov
Naj ne zavlačuje z začetkom pogovorov o izstopu iz unije, je Mayevo danes med drugim pozval francoski predsednik Francois Hollande. V telefonskem pogovoru z britansko premierko je ponovil željo, da bi se izstopna pogajanja začela, kakor hitro bo to mogoče, so še sporočili iz njegovega urada.

Merklova želi ohraniti dobre odnose
Po telefonu je Mayevi za prevzem položaja v sredo zvečer čestitala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je pojasnil njen tiskovni predstavnik, sta se strinjali, da se morajo prijateljski odnosi med državama nadaljevati, in sicer tudi v pogajanjih o britanskem izstopu. Merklova je britansko kolegico tudi povabila na obisk v Nemčijo.

Belgijci si ne želijo zavlačevanja
Tudi belgijski premier je izrazil željo po čim prejšnjem začetku pogovorov o izstopu, pri čemer je poudaril, da si “ne moremo privoščiti daljšega obdobja negotovosti”.

Čestitkam in pozivom o začetku formalnih pogovorov o izstopu ni videti konca
Že takoj po prevzemu položaja v sredo je Mayeva dobila čestitko predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa jo je pozval k čimprejšnjemu začetku formalnih pogovorov o izstopu Velike Britanije iz EU.

Mayeva se bo s ključnimi voditelji EU verjetno srečala že v začetku septembra na srečanju držav skupine G20, z vsemi voditelji drugih 27 držav članic EU pa se bo srečala 20. in 21. oktobra na vrhu EU.

Putin ponuja pomoč

Foto: STA

Foto: STA


Ruski predsednik Putin pa je v sporočilu novi britanski premierki izrazil pripravljenost na konstruktiven dialog o aktualnih dvostranskih vprašanjih in problemih v svetu. Putin je poslal tudi telegram Cameronu in izrazil upanje, da bodo njegove bogate politične izkušnje koristile Veliki Britaniji in vsemu svetu.

B.P., STA