fbpx

Nova podoba Dunaja: Ime po preroku Mohamedu postaja peto najbolj priljubljeno ime za novorojenčke

Foto: iStock

Lokalne oblasti na Dunaju namerno prikrivajo dejstvo, da je ime Mohamed od leta 2014 med petimi najbolj priljubljenimi imeni za otroke, navaja največji avstrijski časopis. Te navedbe mestni svet vztrajno zanika in medij obtožuje zarote.  

Na uradnem seznamu desetih najbolj priljubljenih imen novorojenčkov, ki jih je objavil mestni svet na Dunaju, ni mogoče najti imena Mohamed, ampak imena, kot so: David, Maximillian, Alexander in Paul. Kakorkoli, avstrijski dnevni časopis Kronen Zeitung, je nedavno izpodbijal to pripoved. V članku Richard Schmitt, glavni urednik dnevne spletne različice Krone.at, navaja, da je ime, dano po muslimanskem preroku Mohamedu, peto najbolj priljubljeno ime za novorojenčke v mestu od leta 2014.
Oblasti zavračajo obtožbe časopisa 
Kronen Zeitung tudi navaja, da v zadnjih letih število otrok z imenom Mohamed na Dunaju nenehno narašča. Pri tem se sklicuje na podatke iz leta 2010, ko so tako poimenovali 99 fantkov, leta 2016 pa je to ime dobilo kar 124 otrok. Dunajske oblasti so hitro zavrnile obtožbe časopisa, v soboto, 10. novembra, je namreč Klemens Himpele, vodja oddelka za gospodarstvo, zaposlovanje in statistiko mestnega sveta, poročilo časopisa označil kot absurd in dodal, da ni prav nič škandaloznega glede dejstev, ki so predstavljena Schmittovem članku.

Foto: iStock

Prek družbenega omrežja Facebook je Himpele sporočil, da se mestni svet zanaša na svoja statistična poročila, ki upoštevajo prakso, da se različno črkovanje fonetičnih identičnih imen razume kot drugačna imena. Tako so različice imen v primerih Thomas/Tomas, Hannah/Hanna, Anna/Ana, Klaudia/Claudia, Julia/Iulia, Alexander/Aleksandar različna imena, isto velja za ime Mohamed. Po besedah Himpeleja so več kot očitno v časopisu upoštevali načelo, ki ga prav tako uporablja zvezni statistični urad, in sicer, da so vse različice črkovanja imena isto ime.

Avstrija ni prva evropska država, kjer se je muslimansko ime uvrstilo na seznam najbolj priljubljenih imen, s katerimi starši poimenujejo svojega novorojenčka. Leta 2014 so namreč poročali o tem, da je ime Mohamed postalo najbolj priljubljeno ime za fantke v celotni Veliki Britaniji.
N. Ž.