fbpx

Radikalizirani 17-letnik načrtoval napad na oboževalce koncerta Justina Bieberja

Foto: Instagram

Najstniški sin britanskega kmetovalca se je včeraj pojavil pred sodnikom zaradi načrtovanja terorističnega napada v stilu tistega, ki se je zgodil na London Bridgeu. Pri tem je 17-letnik obtožen posesti noža in kladiva, z namenom, da bi ukradel vozilo in ga uporabil za napad v glavnem mestu Walesa, Cardiffu, ki je sicer značilen za volkove samotarje. 

Protiteroristična enota policije, ki je ugotovila namere mladoletnega fanta, njegove identitete ne bo razkrila zaradi njegove starosti. Vsekakor pa je grozljiv podatek, da se je fant radikaliziral prek spleta in to v manj kot enem tednu.

Tarča je bila prizorišče koncerta Justina Bieberja
Osumljenec je načrtoval napad 30. junija, za tarčo pa si je izbral 40.000 oboževalcev, ki so se na Stadiumu Principality udeležili koncerta kanadskega pop zvezdnika Justina Bieberja. Najstnika so aretirali v postopku preiskave na domu, in sicer nekaj ur preden se je pevec napotil na oder.

Foto: epa

Radikalizirani osumljenec prihaja iz srednjega razreda krščanske družine z britanskimi koreninami in zagotovo ni kazal vidnih sledov spreobrnitve v islam. Profil na družbenem omrežju razkriva, da je fant ljubitelj ragbija, narave, pa tudi ljubiteljski fotograf ptičev. Tožilstvo je tako predstavilo enega izmed dokazov, kako varnostne službe delajo na tem, da preprečijo nadaljnje teroristične napade, ki so na podobni ravni kot ti, ki so se zgodili v Westminsterju, Manchesterju in na londonskem mostu (London Bridgeu).

Napadi volkov samotarjev predstavljajo največjo varnostno grožnjo
Varnostne sile se v luči čedalje pogostejših terorističnih napadov najbolj bojijo napadov t. i. volkov samotarjev, ki jih spodbuja kontroverzna teroristična skupina Islamska država. Za svoje napade namreč ne potrebujejo nakupov kemikalij in orožja, zato je toliko težje ugotoviti njihovo namero. Pogosto so tarče ekstremistov mladi ranljivi mladeniči, ki so prek skrivnih klepetalnic nagovorjeni in motivirani za izvedbo terorističnega napada.

Foto: iStock

Med zaslišanjem je bil obtoženi molčeč
Radikalizirani mladenič je s solzami v očeh sprejel odločitev sodišča, da bo po zaslišanju ostal v priporu. Med kratkim zaslišanjem je bil sicer molčeč in se je oglasil le, ko je bilo treba potrditi ime in svoj naslov. Daily Mail poroča, da na zaslišanju ni bilo nobenega izmed njegovih družinskih članov.

Sestavljal je že samomorilsko poslovilno pismo
Obtoženi se na podlagi Zakona o terorizmu iz leta 2006 sooča z dvema obtožbama. Največja možna kazen v tem primeru bi odrasli osebi prinesla dosmrtni zapor, vendar pa v tem primeru temu ne bo tako, saj gre za mladoletno osebo. Prva obtožba se nanaša na nezakonito pripravo terorističnega napada v času med 29. majem in 1. julijem. Tožilstvo najstnika obtožuje, da je izvajal spletno raziskovanje z namenom, da bi lažje izvedel teroristični napad.

Foto: iStock

Med drugim je radikalizirani mladenič obtožen posedovanja noža in kladiva, ki ju je želel uporabiti v napadu in ju je hranil v nahrbtniku, prav tako se je pripravljal na sestavljanje samomorilskega pisma. Glede na to, da je prek družbenega omrežja Instagram komentiral pod imenom, ki se nanaša na Al Kaido, pristojni menijo, da je bila v tem primeru izražena neposredna namera za izvajanje terorističnih dejanj. Obtoženi je ostal v priporu, ki je namenjen za mladoletnike in tam bo vse do sojenja, ki bo 20. julija.

N. Ž.