fbpx

Nova pot in VIP-paket za migrante: “Iz Aten v Nemčijo v nekaj urah”

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Za migrante se je odprla nova, VIP-pot. Tihotapci sedaj ponujajo paket “Iz Aten v Nemčijo v nekaj urah”. Gre za letalski prevoz v Nemčijo, ki stane 3500 evrov. V ceno so všteti ponarejeni potni listi in vize. Tri do štiri migrante iz Grčije pretihotapijo tako, da jih pomešajo med turistične skupine 30 do 40 ljudi.

Po zaprtju balkanske poti je v Grčiji obtičalo več kot 50 tisoč migrantov in beguncev, vendar so tihotapci zanje že našli novo rešitev – transportno letalo do Nemčije. Kot je za nemši Bild pojasnil Massud iz Afganistana, tihotapci migrante pomešajo med turiste in jih pretihotapijo v Nemčijo, kar ima seveda svojo ceno – 3500 evrov. Tako se je odprla VIP-pot za premožnejše migrante. Z vsako turistično skupino pretihotapijo tri do štiri migrante.

Nihče ne kontrolira 40 ljudi
Takšno ponudbo je prejel tudi Massud. “Dejal sem jim, da se mi zdi to preveč tvegano, vendar so mi zagotovili, da nihče ne kontrolira 40 ljudi, ki so pod okriljem turističnega vodiča,” je pojasnil. Tihotapcem je potarnal, da žal nima toliko denarja, ti pa so mu takoj ponudili pol cenejši “paket” – potovanje po novi poti skozi Italijo. Za 1700 evrov so mu obljubili prevoz s trajektom do Italije, skrit pa bi bil v tovornjaku.

Stanje v Grčiji je sicer precej kaotično. Makedonska policija je v nedeljo uporabila solzivec, potem ko so migranti skušali podreti ograjo, poroča Večernji list.

N. K.