fbpx

Nova sramota za slovensko vlado: Najprej jih je prehitel Vatikan, sedaj pa še Ukrajina

Foto: epa

Na silvestrovo so lahko Ukrajinci še zadnjič s pokom odprli “sovjetski šampanjec”, ker je kijevska tovarna, ki ga izdeluje, napovedala, da bo zaradi zakona o odpravi komunizma spremenila ime popularne pijače .

Predpisi, ki so začeli veljati maja lani, prepovedujejo vsa imena ulic, mest ali izdelkov, ki bi poveličevala komunizem, piše The Guardian. Prav tako je zločin zanikati “kazenski značaj komunističnega totalitarnega režima 1917–1991 v Ukrajini”.

Vendar pa kaže, da mnogi upoštevajo zakon le na papirju, ne pa v duhu. Tako se bo pijača preimenovala v “Sovietov”. “Ta korak smo storili, da bi ohranili eno glavnih tradicij praznovanja novega leta,” je objavilo podjetje, ki proizvaja priljubljeno pijačo.

Ersatz šampanjec s “sovjetsko” blagovno znamko je bil izdelan leta 1937, ko je bila znamka prvič predstavljena na vrhuncu Stalinovih čistk. To je priljubljena pijača za silvestrovo in druga praznovanja. Na voljo je v sladki, polsladki in suhi različici – le za delček cene pravega šampanjca.

Adijo Lenin in drugi
Novi zakon sicer pomeni, da bo treba vsa ukrajinska imena mest in ulic, ki so povezana s sovjetskimi voditelji ali uradniki, spremeniti, Leninove kipe pa odstraniti z mestnih trgov.

Foto: epa

Foto: epa

Glavni Leninov kip so protestniki v Kijevu podrli na začetku revolucije na trgu Maidan v decembru 2013, od takrat pa je padla še cela vrsta njegovih kipov po vsej državi. Zdaj je poteza uradna, čeprav prvi boljševiški vodja še vedno stoji v nekaterih krajih, zlasti na vzhodu države. V mestu Lisichansk spomenik ni bil odstranjen, vendar je bil tik pred novim letom tarča vandalov, ki so Leninovo glavo polili z rdečo barvo in na njegovo telo napisali ​​”Jaz sem mesar Ukrajine”.

23. decembra je ukrajinski parlament po lokalnem posvetovanju odobril seznam 108 mest in vasi, ki bodo spremenila svoja imena, vključno s krajem Artemovsk, pomembnim mestom v vzhodni Ukrajini, poimenovanem po tovarišu Artemu, zgodnjem ruskem revolucionarju. Mesto se bo preimenovalo nazaj v predrevolucionarni Bakhmut.

Največje ukrajinsko mesto, ki bi po zakonu moralo spremeniti ime, je bil Dnipropetrovsk, poimenovan po boljševiškem vodji Grigoriju Petrovskem. Vendar pa so z rokohitrskimi ukrepi lokalni politiki glasovali za preimenovanje mesta zopet v Dnipropetrovsk. Pridržek je, da je zdaj poimenovano po sv. Petru, in ne po Petrovskem. Ni jasno, ali bo “novo” ime zakonito odobreno.

Kako ukrepati glede sovjetske preteklosti
Prejšnji mesec je kijevsko sodišče prepovedalo ukrajinsko komunistično stranko, ki jo obtožuje spodbujanja separatizma. “Veliko ljudi misli, da nam ni treba ukrepati glede sovjetske preteklosti, da bo izginila sama od sebe in da se bo pojavila nova generacija, ki se je ne bo spomnila,” pa je za The Guardian dejal Vladimir Viatrovych, direktor ukrajinskega inštituta za nacionalni spomin.

Ob tem pa je še opozoril, da prav primer Rusije pokaže, da “če ne bomo storili ničesar s svojo sovjetsko preteklostjo, se bo sama obudila. In videli smo veliko ljudi, tudi iz mlajše generacije, rojenih po razpadu Sovjetske zveze, ki pa so absolutno sovjetski in imajo popolnoma sovjetski pogled na svet”.

M. K.