Nova sumljiva smrt na vrhu ruskega poslovnega sveta

Naftni gigant Lukoil. Slika je simbolična. (Foto: epa)

V Rusiji je prišlo do nove smrti na vrhu poslovnega sveta. Tokrat je umrl Vladimir Nekrasov, predsednik uprave Lukoila. Po uradnih podatkih je umrl zaradi zastoja srca. Star je bil 66 let.  

Lukoil je v izjavi za javnost zapisal, da je imel Nekrasov skoraj 50 let izkušenj energetskem sektorju. V svoji karieri je bil predhodno podpredsednik družbe Lukoil in svetovalec nekdanjemu predsedniku uprave. V družbi na medijska poizvedovanja ne odgovarjajo.

Prejšnji direktor družbe Ravil Maganov je umrl lani septembra, potem ko je “padel” iz bolnišničnega okna v Moskvi. Dogodek naj bi potrdili dve različni osebi. Po uradnih podatkih pa je umrl po hudi bolezni. Od začetka vojne v Ukrajini je cela vrsta vplivnih ruskih poslovnežev izgubila svoje življenje. Smrt kosi predvsem v energetiki. Številni posamezniki iz samega vrha poslovnega sveta v Rusiji so izgubili življenje v sumljivih okoliščinah, poroča Reuters.

Iz družbe Lukoil je umrl tudi Aleksander Subbotin, nekdanji top manager v družbi. Pristojni organi so ga našli v kleti mističnega zdravilca maja 2022, v manjšem mestu severovzhodno od Moskve. Njegovo telo je ležalo v sobi, ki naj bi se jo sicer uporabljalo za jamajške voodoo rituale, je tedaj poročala ruska država tiskovna agencija.

Kazen za poziv k miru?
Zdi se, da je družba Lukoil še posebej pod udarom. Vodstvo družbe je namreč javno naznanila nezadovoljstvo nad vojno v Ukrajini. Drugega marca 2022 je objavila javno izjavo, v kateri je uprava družbe izrazila zaskrbljenost nad tragičnimi dogodki v Ukrajini in pozvala h končanju oboroženega konflikta v najkrajšem možnem času.

Ž. K.