Nova svetovna nevarnost: Uzbekistan je valilnica ekstremnega džihadizma!

Foto: iStock

Nedavni teroristični napad Islamske države, v katerem je napadalec zapeljal med množico ljudi, je vzbudil zanimanje za napadalčeve korenine, pri tem pa je bila v ospredju njegova država rojstva. Napadalec prihaja iz Uzbekistana, za katerega je zdaj znano, da močno podpira Islamsko državo.

Nekdanja večinsko muslimanska država Sovjetske zveze Uzbekistan, je ena izmed dveh držav, iz katerih prihaja največ džihadistov, ki se trenutno borijo in ubijajo vojake ZDA ter njihove zaveznike v Afganistanu v imenu Islamske države.

V torek je Uzbekistanec, privrženec Islamske države, Sayfullo Saipov ubil osem ljudi in jih najmanj 11 ranil v napadu z vozilom na Manhattnu. Islamska država je za napad prevzela odgovornost in Saipova pohvalila kot “vojaka kalifata”.

Večina džihadistov Islamske države prihaja iz Uzbekistana
Zaradi nedavnih dogodkov je Breitbart raziskal obseg, v katerem so džihadisti iz Uzbekistana povezani s podružnico Islamske države, ki deluje v sosednjem Afganistanu. Večina džihadistov v Afganistanu prihaja iz območij sosednjega Uzbekistana in Pakistana, kjer so nekateri Uzbekistanci indoktrinirani in radikalizirani že od otroštva.

ISIS-K se je drastično okrepila in povečala svoj obseg
V zadnjih mesecih so ZDA odkrile, da je podružnica Islamske države v Afganistanu – imenovana provinca Khorasan (ISIS-K) – drastično okrepila svoje napade in razširila svoj doseg, zahvaljujoč tisočim džihadistom iz Uzbekistana in Pakistana. ISIS-K v prvi vrsti sestavljajo nekdanji pripadniki pakistanskih talibanov (TTP) in uzbekistanski borci iz islamskega gibanja v Uzbekistanu (IMU).

John Nicholson, poveljnik ameriškega Nata, je novinarjem povedal: “Islamska država Khorasan je danes sestavljena iz članov TTP, IMU in celo nekaterih pripadnikov afganistanskih talibanov. Razmerje števila teroristov TTP in IMU, ki so zvesti ISIS-u, pa ni znano.”

“Stanje na območjih ISIS-K je zaskrbljujoče. Borci iz Uzbekistana so se naselili skupaj s svojimi družinami in jih poskušali zaposliti v svojih vrstah,” je novinarjem VOA povedal Khaleqdad Akbari, vodja pokrajinskega sveta Ghazni.

D. Š.

 

 • Janez Spreminjalec

  Israeli Secret Intelligence Service = ISIS se ve od kod izhaja, vaš novinar pa podtika bralcem, da je Uzbekistan nekdanja Sovjetska republika, torej naj bi bil nekdaj del Rusije in je nova svetovna nevarnost, kar pomeni, da je Rusija NOVA SVETOVNA NEVARNOST, ko po http://nova24tv.si/svet/pokol-teksasu-streljal-med-obredom-v-cerkvi-ubita-tudi-pastorjeva-hci/ moški iz Teksasa, ki je država v okviru ZDA pobije pol vernikov v cerkvi, pa Teksas in s tem ZDA NISO NOVA SVETOVNA NEVARNOST za vaš časnik. A ja, ZDA so itak STARA SVETOVNA NEVARNOST vsaj 100 let, kenede piskrač?

 • xtc

  A niso naši levaki nekaj tekali tam doli po teh “stanih” in govorili kakšne poslovne priložnosti so tam.?????????????????????????
  Ja res je žalostno tudi v Kutchanstanu se vse bolj širi skrajnoantifa teroristična skupina-so kar že po državnih vodilnih mestih.

 • hle

  Spet po nemarnem izkrivljate dejstva V Uzbekistanu se je radikalizacija začela ko je država z veliko bazo postala odskočna deska za napad na Afganistan dokler ni bilo kravarjev tam tudi takšne radikalizacije ni bilo če že delate analize upoštevajte vsa dejstva ne samo tista ki so vam všeč ali pa tiste izkaznice na katerih vam piše novinar vrzite v ogenj

 • Jebem jim mater vse po spisku

  Buce kaj pa rusija

 • Olga_10

  Levičarji s Sorosom držijo štango Islamistom, zato je treba opraviti tudi z njimi!

 • DJURO SUMAR

  Nič bat, jih bo Trump že naučil kozjih molitvic. Bi pa bilo fino, da bi najprej naredil red doma, kjer se streljajo že po cerkvah.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!