fbpx

Nova svetovna nevarnost: Uzbekistan je valilnica ekstremnega džihadizma!

Foto: iStock

Nedavni teroristični napad Islamske države, v katerem je napadalec zapeljal med množico ljudi, je vzbudil zanimanje za napadalčeve korenine, pri tem pa je bila v ospredju njegova država rojstva. Napadalec prihaja iz Uzbekistana, za katerega je zdaj znano, da močno podpira Islamsko državo.

Nekdanja večinsko muslimanska država Sovjetske zveze Uzbekistan, je ena izmed dveh držav, iz katerih prihaja največ džihadistov, ki se trenutno borijo in ubijajo vojake ZDA ter njihove zaveznike v Afganistanu v imenu Islamske države.

V torek je Uzbekistanec, privrženec Islamske države, Sayfullo Saipov ubil osem ljudi in jih najmanj 11 ranil v napadu z vozilom na Manhattnu. Islamska država je za napad prevzela odgovornost in Saipova pohvalila kot “vojaka kalifata”.

Večina džihadistov Islamske države prihaja iz Uzbekistana
Zaradi nedavnih dogodkov je Breitbart raziskal obseg, v katerem so džihadisti iz Uzbekistana povezani s podružnico Islamske države, ki deluje v sosednjem Afganistanu. Večina džihadistov v Afganistanu prihaja iz območij sosednjega Uzbekistana in Pakistana, kjer so nekateri Uzbekistanci indoktrinirani in radikalizirani že od otroštva.

ISIS-K se je drastično okrepila in povečala svoj obseg
V zadnjih mesecih so ZDA odkrile, da je podružnica Islamske države v Afganistanu – imenovana provinca Khorasan (ISIS-K) – drastično okrepila svoje napade in razširila svoj doseg, zahvaljujoč tisočim džihadistom iz Uzbekistana in Pakistana. ISIS-K v prvi vrsti sestavljajo nekdanji pripadniki pakistanskih talibanov (TTP) in uzbekistanski borci iz islamskega gibanja v Uzbekistanu (IMU).

John Nicholson, poveljnik ameriškega Nata, je novinarjem povedal: “Islamska država Khorasan je danes sestavljena iz članov TTP, IMU in celo nekaterih pripadnikov afganistanskih talibanov. Razmerje števila teroristov TTP in IMU, ki so zvesti ISIS-u, pa ni znano.”

“Stanje na območjih ISIS-K je zaskrbljujoče. Borci iz Uzbekistana so se naselili skupaj s svojimi družinami in jih poskušali zaposliti v svojih vrstah,” je novinarjem VOA povedal Khaleqdad Akbari, vodja pokrajinskega sveta Ghazni.

D. Š.