fbpx

Nova znanstvena raziskava: Koronavirus lahko vstopi tudi skozi oči!

Zaščita oči pred koronavirusom (Foto: epa)

Znanstveniki trdijo, da se koronavirus lahko prenaša tudi preko oči. Celice očesa naj bi bile primarna tarča virusa, kamor se želi “prilepiti”. Koronavirus se prilepi na receptorje imenovane ACE-2, ki naj bi bile vhod za celice. To pomeni, da v primeru, ko pade kakšna kapljica okuženega na oko, se tako lahko prične infiltrirati. Vsa ta dognanja pa sedaj tudi pojasnjujejo, zakaj so določeni pacienti trpeli za vnetimi očmi.

Znanstveniki trdijo, da lahko koronavirus vstopi skozi oči, potem ko so ugotovili, da vsebujejo protein, ki se lahko okuži in se lahko prilepi na celice. To so sicer januarja trdili tudi zdravniki iz Wuhana. Koronavirus se prilepi na ACE-2 receptorje, ki so kot “vhod” v celice znotraj telesa. Enaki receptorji pa so bili najdeni tudi v dihalnih poteh in pljučih, kjer se virus infiltrira na celice kot tudi na druge organe. Receptorji naj bi bili proizvedeni v očeh, zato postanejo tarča za virus, poroča Daily Mail.

Tako pomeni, da se vse kapljice okužene osebe, ki se širijo skozi kašljanje ali kihanje, lahko vežejo na celice, saj le-te lahko pristanejo na očeh. To nam lahko tudi poda razlago, zakaj so določeni pacienti pričeli trpeti za vnetjem oči, ki so zaradi infiltracije postale rdeče in vnete. To pomeni tudi, da se lahko virus širi skozi solze, pravijo znanstveniki.

Ljubljana, Infekcijska klinika. Oskrba bolnikov na Infekcijski kliniki v času epidemije covid-19. Foto: UKC Ljubljana

Znanstveniki iz Hopkinsove univerze v Baltimoru so ugotovili, da se receptor izraža v roženici in roženičnem robu, ki je meja med roženico in beločnico. Analizirali so oči ljudi, ki niso umrli za koronavirusom, kjer so iskali vsebnost receptorja ACE-2, ki je vrsta encima, ki pretvarja in se pojavi v krvi. ACE-2 naj bi bil vstopna točka za koronavirus, saj se njegovo bodičasto površje prilepi na receptorje, kjer okuži celico in se replicira naprej. Višjo vsebnost ACE-2 so našli pri ljudeh, ki so imeli težave s sladkorno boleznijo in visokim krvnim tlakom ter pri kadilcih.

Tisti, ki imajo v telesu več receptorjev, so bolj dovzetni za okužbo
Študija pravi, da tisti, ki imajo več ACE-2 receptorjev, so bolj dovzetni za prejemanje virusa, ki se kasneje razširi v kri. Raziskovalna skupina je prav tako preiskovala prisotnost gena, imenovanega TMPRSS2, saj ena izmed tez pravi, da mora v telesu biti prisoten tudi gen TMPRSS2, ki kodira protein v isti celici in nato uspešno veže virus na ostale celice.

Ne glede na to raziskavo se virus še vedno primarno širi kapljično s slino ali izločka iz nosa okužene osebe, ki pristane na nosu ali ustih druge osebe, je pa čisto možno, da bi lahko vstopil skozi oči. Raziskave so pokazale, da koronavirus povzroča vnetje oči, saj je prisoten kar v 30 odstotkih primerov pacientov, vključenih v raziskavo. Znanstveniki pravijo, da bi to lahko bila posledica potovanja virusa skozi dihalne poti v oči, lahko pa bi bila posledica okužbe skozi oči. Potrjeni rezultati raziskave bi nam lahko dali tudi nove napotke, predvsem za priporočilo nošenja zaščite za oči, za učinkovit boj proti virusu.

Sara Kovač