fbpx

Nove eksplozije v Siriji: Ogroženo mednarodno letališče, blizu prestolnice

Slika je simbolična (foto: iStock).

V bližini mednarodnega letališča v sirski prestolnici Damask je zgodaj zjutraj odjeknila močna eksplozija, ki je povzročila obsežne požare, je sporočil sirski observatorij za človekove pravice. Kot so navedli, še ni znano, ali gre za posledico zračnega napada ali napada s tal. O mrtvih ne poročajo.

Televizijska postaja gibanja Hezbolah Al-Manar je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poročala, da je eksplozijo “verjetno” povzročil izraelski zračni napad. Razneslo naj bi rezervoarje z gorivom in skladišče blizu letališča, ki leži okoli 25 kilometrov jugovzhodno od Damaska.

Izralska vojaška letala so v preteklosti že napadla letališče in baze v okolici, pri čemer naj bi merila na skladišča orožja gibanja Hezbolah, ki podpira sirsko vlado.

Izrael po navedbah AFP običajno ne potrdi ali zanika posameznih vojaških akcij. Je pa minuli mesec potrdil, da je izvedel več napadov v bližini sirskega mesta Palmira, pri čemer naj bi meril na “napredna orožja” Hezbolaha.

V sirski vojni je v več kot šestih letih umrlo več kot 320.000 ljudi, več kot polovica prebivalcev države pa je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

J. F., STA