fbpx

Nove informacije iz Nice – na Angleški promenadi je bil samo en policijski avto, javnost zahteva odstop notranjega ministra

Foto: EPA

Napadalec, ki je pred tednom dni s tovornjakom v Nici zapeljal v množico in ubil 84 ljudi, je imel pomagače, napad pa je načrtoval več mesecev, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil francoski državni tožilec Francois Molins.     

Odgovornost za napad je v soboto prevzela Daesh, skrajna sunitska skupina Islamska država. Napadalca je policija ubila na prizorišču napada,  na znanem sprehajališču Angleška promenada.  Na novinarski konferenci v Parizu je Molins še pojasnil, da so Francozu tunizijskega rodu Mohamedu Lahouaiej Bouhlelu pri napadu pomagali štirje moški in ženska, ki so v priporu. Sodelovali naj bi pri pripravi napada, ki so ga načrtovali več mesecev.

Peterica naj bi z Bouhlelom sodelovala pri načrtovanju terorističnega napada 

Francoski državni tožilec Francois Mollins, Foto: EPA

Gre za 22-letnega Francoza tunizijskega rodu Ramzija A., 37-letnega Tunizijca Chokrija C., 40-letnega Tunizijca Mohameda Oualida G., 38-letnega Albanca Artana H. in njegovo soprogo Enkeledjo Z., ki ima albansko in francosko državljanstvo. Ramzi in albanski par naj bi Bouhlelu dostavili orožje in naboje. Vseh pet osumljencev naj bi v petek privedli pred sodnike, pristojne za primere terorizma. Tožilstvo zahteva, da jih med drugim obravnavajo zaradi načrtovanja terorističnega napada, je še dejal Molins.

Bil je vojak džihada 

foto EPA

Foto: EPA

Domneve preiskovalcev  da je Francoz tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej-Bouhlel deloval sam, so po objavi 5 aretiranih “sodelavcev” sprožile nov val ogorčenja francoske javnosti in vladne opozicije. Preiskava Bouhlelovega računalnika in zaslišanje osumljencev, je tudi pokazalo, da so prehitro “domnevali” o Bouhlelovi kratki islamski radikalizaciji. Tudi njegovi znanci in družina so v izjavah za javnost trdili da je bil slab musliman, ker ga islam ni zanimal. Tožilec je dejal, da imajo med dokaznim gradivom tudi Bouhlelove fotografije in načrte za teroristični napad v Nici, pripravljene pred letom dni. Bouhlelovo fascinacijo nad džihadom pa so našli med shranjenimi članki o IS. Med njimi je tudi reportaža francoskega novinarja o Captagon amfetaminu, ki ga džihadisti vzamejo pred bojevanjem.

Dokazi se kopičijo
A ob analizi napadalčevega telefona so preiskovalci odkrili sled do petih domnevnih pomagačev. Nihče od njih ni bil predtem znan obveščevalnim službam in samo Ramzi A., rojen v Nici, je imel policijsko kartoteko zaradi ropa in kaznivih dejanj v zvezi z mamili. Eden od osumljencev, Mohamed Oualid G., je dan po napadu posnel razdejanje na prizorišču napada, kamor je prišel z reševalci in novinarji.

Sporočila tudi prek Facebooka
Po navedbah Molinsa sta bila Mohamed Oualid G. in napadalec Bouhlel med julijem lani in julijem letos v stikih 1278-krat. Preiskava napada, v kateri sodeluje več kot 400 preiskovalcev, je po navedbah tožilca še pokazala, da je Chokri C. Bouhlelu 4. aprila prek družbenega omrežja Facebook poslal sporočilo: “Natovori tovornjak z 2000 tonami železa, spusti zavore, prijatelj moj, jaz bom pa gledal.

Ali bi lahko, z enim policijskim avtomobilom,  preprečili teroristični napad v Nici?

foto EPA

Foto: EPA

Francoski predsednik François Hollande je že pozval vlado, kjer so obravnavali nevarnost ponovnih terorističnih napadov v izrednih razmerah v katerih se je Francija znašla. Francoska javnost je obtožila Hollandovo vlado, da je anti-teroristično obrambo vzela preohlapno in premehko. Najbolj se je moral braniti minister za notranje zadeve Bernard Cazeneuve pred obtožbami, ker  naj bi že med nogometnim prvenstvom, na prizoriščih  EURO 2016 zmanjšal število policistov in varnostnikov. Vsa pozornost opozicije je s tem usmerjena na preverjanje “varnostnih razmer” v Nici. Notranji minister Cazeneuve je takoj sprožil dodatne preiskave o varnostnih razmerah v zadnjem terorističnem napadu v Nici.

Opozicija zahteva odstop Cazeneuve

foto EPA

Foto: EPA

Opozicija je, zaradi varnostnih pomankljivostih, na prireditvah kot je nacionalni francoski praznik Dan Bastillije, kjer se na javnih mestih zbere po nekaj tisoč ljudi, zahtevala odstop notranjega ministra Cazeneuveja. Opozicija se je sklicevala na negativne odzive javnosti ob objavi posnetkov francoskega časopisa Liberation, kjer je v Nici, pred začetkom prireditvie na  Angleški promenadi, bil parkiran samo en policijski avto, s katerim bi bilo nemogoče preprečiti terorističnega napada.

Holland prvič obtožil Daesh
Holland je na očitke opozije odvrnil, da ima Cazeneuve njegovo “popolno zaupanje” in napovedal novo pošiljko orožja iraškim silam za boj proti Daeshu,  skrajni “veji” islamskega radikalizma Islamske države. Kot je dejal Hollande po sestanku s ključnimi ministri in vojaško-varnostnimi organi, naj bi skupaj z ZDA v boju proti IS, poslali v Irak tudi vojaške svetovalce za usposabljanje iraških vojaških sil.

IS grozi z novimi terorističnimi napadi v Franciji
Islamska država, ki je prevzela tudi odgovornost za napad v Nici, trdi da je Boulel bil njihov “vojak” in v zadnjem objavljenem posnetku, dva francosko govoroča džihadista grozita z novimi terorističnimi “samomorilskimi”  napadi po Franciji.

Ni pojasnila za tak ukrep?

foto EPA

Foto: EPA

Protiteroristična policija v Parizu je oblasti v Nici pozvala, naj v celoti uničijo posnetke vseh kamer, ki so nameščene na Angleški promenadi, kjer se je zgodil napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Holland je še spomnil, da se v bolnišnici v Nici, dvanajst ljudi še vedno bori za življenje.

Sofija Pika Simič