fbpx

Nove sankcije: EU naj bi Putinu in ministru Lavrovu zamrznila premoženje in jima prepovedala potovanje v EU

Vladimir Putin in zunanji minister Sergej Lavrov (foto: epa)

EU naj bi po navedbah diplomatskih virov na seznam sankcij uvrstila tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina in zunanjega ministra Sergeja Lavrova, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To bi pomenilo, da bi zanju veljala zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU.

Na rusko invazijo v Ukrajino so se že včeraj odzvali tudi voditelji EU, ki so poudarili, da je rusko vojaško posredovanje v Ukrajini kršitev mednarodnega prava. Zato je EU naznanila napovedala nove sankcije proti Rusiji, ki naj bi ciljale na temelje ruskega gospodarstva.

EU od Rusije zahteva, da nemudoma preneha z vojaškimi akcijami, se z vsemi svojimi oboroženimi silami brezpogojno umakne iz Ukrajine in v celoti spoštuje ukrajinsko ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost. Ob zahtevah o prekinitvi ruske agresije na Ukrajino so v EU napovedali nove, še hujše sankcije proti Rusiji, ki pa se očitno uresničujejo.

“Sankcije bodo ciljale na strateške sektorje ruskega gospodarstva. Zamrznili bomo ruska sredstva v EU in ruskim bankam preprečili dostop do našega finančnega trga,” je že včeraj sporočila von der Leyenova. Takšni ukrepi naj bi po njenem mnenju otežili ruske zmožnosti financiranja vojne.

Sara Kovač