fbpx

Novi koronavirus ne izbira žrtev: Umrl svetovalec iranskega zunanjega ministra Hossein Sheikholeslam!

Foto: Twitter

Hossein Sheikholeslam, svetovalec iranskega zunanjega ministra Mohamada Javada Zarifa, je umrl zaradi novega koronavirusa. S tem je postal tretja vladna osebnost, ki je umrla na račun virusne epidemije, tekom katere se je okužilo več tisoč ljudi v Iranu.

Sheikholeslam, ki je nekdaj opravljal delo veleposlanika v Siriji in pomočnika predsednika parlamenta za mednarodne zadeve, se je povzpel na pomemben položaj v državi, medtem ko je bil študent in sicer na račun svoje vloge v krizi s talci ZDA-Iran.
Umrl v četrtek
Svetovalec Zarifa je umrl v četrtek v teheranski bolnišnici Masih Daneshvari. Epidemija koronavirusa je močno prizadela Iran. Približno 23 zakonodajalcev je bilo pozitivnih na testu odkrivanja koronavirusa, vključno z vodjo službe nujne medicinske pomoči. Med drugimi odmevnimi smrtnimi primeri so so se znašli član sveta, ki svetuje ajatoli, nekdanji veleposlanik in novoizvoljeni poslanec v parlamentu.

V četrtek so se odločili, da šole in univerze zaprejo do 20. marca, parlament, ki je zasedal konec prejšnjega meseca, pa se ne bo sestal do nadaljnjega. Približno 3.513 Irancev naj bi bilo okuženih s koronavirusom, najmanj 108 pa jih je umrlo. Po besedah predsednika Hassana Rouhanija se je bolezen v sredo razširila po skoraj vseh provincah.

Foto: epa

Poveljnik Vojske stražarjev islamske revolucije Hossein Salami je v začetku tega tedna obtožil ZDA za inženiring izbruha koronavirusa, pri čemer je opozoril, da je virus najbolj intenzivno ciljal na Iran in Kitajsko – oba trnja v peti na strani Washingtona. Salami je obljubil, da se bo Teheran “boril” proti virusu in se opozoril, da se bo “vrnil” v ZDA. Sicer ni še jasno, kako se je epidemija, ki se je prvič pojavila decembra v Wuhanu na Kitajskem, tako razširila v Iranu, druge države, ki so bližje Kitajski, pa so ostale relativno neokrnjene, poroča Russia Today.

Hana Murn