fbpx

Novi predsednik avstrijske ljudske stranke je karizmatični 30-letni Sebastian Kurz

Sebastian Kurz (foto: epa)

Avstrijska ljudska stranka je v nedeljo za svojega predsednika izvolila avstrijskega zunanjega ministra Sebastiana Kurza. Njegovo prvo dejanje na novinarski konferenci je bil poziv k predčasnim volitvam jeseni. Kurz je sicer oster nasprotnik masovnih migracij in vključevanja Turčije v EU.

Največjo desnosredinsko stranko OVP je le s 30. leti starosti prevzel perspektivni politik Sebastian Kurz in nasledil Reinholda Mitterlehnerja, ki je v torek odstopil kot predsednik stranke in podpredsednik vlade.

Kurz je od leta 2009 vodil podmladek avstrijske ljudske stranke in leta 2010 postal član dunajskega mestnega sveta. Njegova kariera se je začela strmo vzpenjati, ko so ga leta 2011 imenovali za državnega sekretarja na ministrstvu za integracije, po volitvah leta 2013 je bil izvoljen v avstrijski parlament, nato so ga imenovali za zunanjega ministra, poroča Reuters.

Karizmatični politik je že dlje časa zasedal prvo mesto po priljubljenosti med avstrijskimi politiki, saj si je vseskozi najbolj dejavno prizadeval proti množičnim migracijam v Evropo, bil pa je tudi oster nasprotnik priključevanja Turčije v EU.

C. Š.