fbpx

Novinarjem grozi smrt, če ne bodo poročali “pravilno”

Foto: Pixabay

Novoizvoljeni filipinski predsednik Rodrigo Duterte je odločen, da je potrebno skorumpirane novinarje umoriti. “Tisti, ki ne bodo naredili ničesar narobe, se jim ne bo zgodilo nič,” je sicer obljubil predsednik in dodal, da bo “novinarski kriminal” končal v šestih mesecih.

Rodrigo Duterte (foto: epa).

Rodrigo Duterte (foto: epa).

Duterte je prepričan, da so novinarji legitimne tarče atentata. V svojih predvolilnih obljubah je izpostavljal, da bodo preprodajalci drog, morilci in posiljevalci usmrčeni. Na včerajšnji novinarski konferenci pa je dejal, da si tudi skorumpirani novinarji zaslužijo umreti. “Samo dejstvo, da si novinar, še ne pomeni, da si varen pred atentatom – v kolikor si sicer pasji sin,” je dejal novinarjem.

Ubitih že 174 novinarjev
Filipini so sicer eno najbolj nevarnih območij za novinarje, saj je bilo v zadnjih tridesetih letih, ko je demokracijo zamenjala diktatura Frendinada Marcosa, ubitih že 174. “Večina ubitih novinarjev je nekaj storila narobe. Ne bi bili ubiti, če ne bi ničesar storili,” je umore opravičeval Duterte in dodal, da je večina novinarjev na Filipinih podkupljenih. Nazadnje je bil eden ustreljen pred tednom dni.

“Bil je pravi pasji sin, zaslužil si je.”
Kaj pa svoboda govora? Predsednik pravi, da novinarja ustava ne more ščititi pred obrekovanjem. “Ustava vam nič ne pomaga, če osebe ne spoštujete,” je zabrusil zbranim na tiskovni konferenci. Izpostavil je primer novinarja Juna Pala, ki je bil ubit v Davau leta 2003, njegova smrt pa do zdaj še ni bila razrešena. “Nočem očrniti spomina na pokojnega, ampak on je bil pravi pasji sin. Zaslužil si je,” je dejal.

Eden najbolj smrtonosnih svetovnih napadov na novinarje se je zgodil prav na Filipinih leta 2009, ko je bilo ubitih 32 novinarjev, in sicer z namenom, da se prepreči “napačno” poročanje pred volitvami, poroča The Guardian.

N. K.