fbpx

Novo dno ameriških dominantnih medijev: New York Times objavil kolumno talibana

Vodja afganistanskih talibanov je pisal pismo v New York Times. (vir: twitter)

Eden največjih globalnih časopisov New York Times je objavil kolumno enega izmed višjih predstavnikov talibanov v Afganistanu, Siradžudina Hakanija. Med drugim je bil Hakani odgovoren za napad na hrvaške vojake, v katerem je umrl en hrvaški vojak.

Povod za objavljeno pismo je nedavno doseženi dogovor med Združenimi državami Amerike in talibani v Afganistanu. ” V zadnjih 40 letih je vsak Afganistanec preživel vsak dan v vojni. Vsak med nami je izgubil nekoga, ki ga je imel rad. Vsi smo utrujeni od vojne. Prepričan sem, da se mora ubijanje nehati,” je v svojem pismu zapisal Hakani.

Po poročanju Expressa pa si želi terorist Hakani postaviti temelje za novo afganistansko družbo. Med drugim obljublja, da se bo vzpostavil islamski red, v katerem bodo vzpostavila pravila tako za moške kot za ženske po pravilih Korana. “Kot Združene države ne zaupajo nam, tako mi ne zaupamo njim,” se je na spoštovanje dogovora odzval Hakani.

Talibani v Afganistanu so podpisali sporazum z ZDA, da se prekinejo vojaški spopadi po 19 letih nenehnih bojev. (vir: twitter)

V Afganistanu je še vedno 12 tisoč ameriških vojakov
V Afganistanu je trenutno 12 tisoč ameriških vojakov. Izjave o umiku in zmanjšanju vojaških sil v Afganistanu je napovedal tudi obrambni minister v Trumpovi administraciji Mark Esper. “Podpisali bomo dogovor z Ameriko in se zavezujemo, da bomo izpolnili vse svoje zahteve. Podobno pričakujemo, da se bodo del svojega dogovora držali tudi v Združene države Amerike. Sedaj imamo možnost za dobro sodelovanje in partnerstvo v prihodnosti,” sporoča eden izmed vidnih voditeljev talibanov.

Luka Perš