fbpx

Novo megažarišče! V hrvaški vasi testirali 116 ljudi, kar 92 je okuženih s koronavirusom!

Foto: epa

V vasi Gornja Jelenska v občini Popovača nihče ne zapušča hiše; šola je zaprla vrata, odpovedane so športne prireditve, pa tudi sejem, ki se je ravno začel. Ta vas je namreč postala novo virusno žarišče!

Skoraj celotna vas se je okužila na promociji knjige z naslovom Sijajna zvezda sredi Moslavine. Gre za knjigo prebivalke te vasi, govori pa o kraju, ljudeh in o tradicijah. “V državi, kjer polovica državljanov letno ne prebere niti ene knjige, smo dobili novo super žarišče korone prav na promociji knjige,” je dejala vidno razočarana prebivalka.

Vzrok okužbe: nespoštovanje preventivnih ukrepov
V Kulturnem domu Ivice Pajer je bilo na promociji knjige 25. septembra prisotnih 140 ljudi, tako po podatkih Zavoda za javno zdravstvo Sisaško-moslavaške županije. To, kar zdaj občino Popovača uvršča med edinstveno na svetu (ne v dobrem smislu), je rekord v število okužb, ki izvirajo z enega mesta. Do sobote so testirali 116 od prisotnih na promociji knjige, na virus pa je pozitivnih bilo kar 92.

Ker se jih je večina udeležila tudi odprtja prireditve Voloderske jeseni, epidemiologi pospešeno iščejo kontakte vseh okuženih. Za zdaj še ni jasno, kako je možno, da se je okužilo tako veliko število ljudi, a naj bi šlo predvsem za nespoštovanje distance, pa tudi neuporabo zaščitne maske.

e-maribor