fbpx

Novo poročilo o sumljivem financiranju posebnih poročevalcev Združenih narodov močno razburja Soroseve nevladnike

Združeni narodi, George Soros (foto: STA / Wikimedia)

Poročilo, ki ga je objavil Evropski center za pravo in pravosodje ECLJ je pred kratkim povzročilo veliko razburjenja, saj razkriva nepregledno in sumljivo financiranje nekaterih strokovnjakov za človekove pravice Združenih narodov, ki so znani tudi kot posebni poročevalci.

Poročilo razkriva, da je vsaj 37 od 121 posebnih poročevalcev med leti 2015 in 2019 prejelo skupaj vsaj 11 milijonov ameriških dolarjev od fundacije Ford, vsem dobro znane Odprte družbe Georgea Sorosa in drugih neimenovanih darovalcev. Poročilo prav tako razkriva kako tovrstne fundacije in celo vlade vplivajo na, in celo novačijo, omenjene strokovnjake. Sodeč po poročilu naj bi bile takšne prakse, ne glede na to, da kršijo pravila ZN in antikorupcijske zakonodaje, do sedaj tolerirane. Strokovnjaki pa naj bi veljali za »nedotakljive«, saj jih med drugim ščiti tudi diplomatska imuniteta.

Zaradi poročila se je pod napadi tistih, ki se počutijo ogroženo, znašel direktor ECLJ Grégor Puppinck. V svojih člankih sta ga napadla predvsem posebna poročevalca Philip Aston in Martin Schenin, slednji pa je Puppnicka napadal že v preteklosti, zaradi njegovih poročil o nevladnikih. Philip Aston, posebni poročevalec za skrajno revščino, ki se je že v preteklosti znašel v sporu z ECLJ pred Ameriškim sodiščem za človekove pravice, pa je, kot je bilo kasneje dokazano, od Soroseve Fundacije za odprto družbo prejel 600.000 dolarjev med letoma 2018-19, od tega pa je prijavil le 5.000 dolarjev. Nad poročilom sta bila ogorčena tudi Olivier de Frouville in Ahmed Shaheed, ki sta se v preteklosti že znašla pod kritikami ECLJ. Frouville je bil kriziziran zaradi njegove podpore splavu v okviru pravice do življenja po kateri ZN določajo, da je pravica do splava človekova pravica. Shaheed pa je bil kritiziran, ker se je zavzemal za dodelitev legalnega statusa izrazu »islamofobija«.

Napadi na ECLJ in na omenjeno poročilo pa so dosegli vrhunec 3. septembra na sestanku Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi. Nevladnikom je bilo dovoljeno, da se udeležijo sestanka, Puppnick pa je lahko bežno predstavil poročilo. Posebna poročevalka Fionnuala Ní Aoláin je poročilo takoj označila za zlonameren napad na človekove pravice in na integriteto posebnih poročevalcev. Pri tem so jo podprli posebni poročevalec Clément Voule in nekateri NVOji, kot na primer Center za reproduktivne pravice, ki podpira splav, Mednarodno združenje gejev in lezbijk, pa tudi posebni poročevalec za LGBT pravice Victor Madrigal-Borloz. Vsem nevladnikom, ki nasprotujejo poročilu je skupno to, da jih financira Odprta družba, Fionnuala Ní Aoláin pa je bila med leti 2011 in 2018 tudi ena izmed voditeljev te Soroseve krovne nevladne organizacije. Ko je bila na tem položaju, je prispevala 100.000 dolarjev radikalni feministični organizaciji CWGL. Že tega leta, 2017, je, dokler je bila še vedno na visokem položaju pri Odprti družbi, postala posebna poročevalka.

Medtem ko so mnogi soroševci in nevladniki napadli poročilo, pa ga mnogi drugi strokovnjaki in nekateri NVOji branijo. Gre za nevladne organizacije, ki jih ne financira Soros, kot sta Center za zdravstveno znanost in pravo in katoliška organizacija C-Fam. Ob razkritju poročila mnogi pozivajo k večji transparentnosti glede financ in se sprašujejo ali so napadi na ECLJ upravičeni.

Demokracija