fbpx

Novo presenečenje za slovensko vlado: bo Merklova zaprla meje?

Angela Merkel mora razviti strategijo, s katero bodo zadovoljni njeni strankarski kolegi. Foto: Michael Kappeler/EPA

Kar 188 od 630 poslancev nemškega parlamenta in od tega večina članov Krščanske demokratske stranke (CDU), ki jo vodi Angela Merkel, pripravlja zakone, ki bi za posledico lahko imeli zaprtje nemške in šengenske meje.

Podporniki zaprtja meje, ki pripravljajo zakon, so omenili, da če Merklova v kratkem ne bo predstavila konkretnega načrta in rešitve migrantske politike, bodo zakon poskušali speljati do realizacije, poroča The Telegraph.

“Nujno moramo zaustaviti tok migrantov, postavitev ograje in zaprtje meje ne bi smela biti tabu,” je za Bild dejal Christian von Stetten, vodja upornikov proti migrantom in član stranke CDU. Prvi predlogi za zaprtje meje so začeli prihajati takoj, ko je predsednik nemškega policijskega sindikata Rainer Wendt konec tedna omenil ograje na mejah.

Če bo Nemčija res zaprla meje, bi to pomenilo hud udarec najprej za Avstrijo, posledično pa tudi za Slovenijo.

Državljanom zahodnega Balkana bodo Nemci zavračali prošnje za azil
Nemčija hkrati razmišlja tudi o vračanju zavrnjenih prosilcev za azil nazaj v njihove izvorne države z vojaškimi letali. Na ta način bi lahko pospešili proces deportacij, menijo v Berlinu.

Nemčija je namreč spremenila azilno zakonodajo, po kateri je države zahodnega Balkana uvrstila na seznam “varnih držav”. Prošnje za azil, ki jih vlagajo državljani Kosova, Srbije, Makedonije in Albanije bodo skoraj zagotovo zavrnjene in to po hitrem postopku, piše STA.

Nemci se množično udeležujejo protestov
Medtem ko se v Evropi polemizira glede migrantske politike, pa napetost med Nemci na demonstracijah narašča. Prejšnji teden se je v organizaciji antiimigracijske skupine Pegida v Dresdenu zbralo 9 tisoč ljudi, januarja letos pa celo 25 tisoč ljudi v podporo časniku Charlie Hebdo v Parizu.

Vabljeni, da na naši spletni strani spremljate tudi slovensko migrantsko krizo.

Jan Ulaga