fbpx

Novo razkritje: Azerbajdžan vodil 2,3 milijarde evrov vreden skrivni fond za podkupovanje evropskih politikov

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev (foto: epa)

Azerbajdžanska vladajoča elita pod vodstvom diktatorja Ilhama Alijeva je imela skrivni fond v vrednosti 2,34 milijarde evrov, s katerim so podkupovali evropske politike in jim omogočali prestižne dobrine. Pod drobnogledom je tudi Svet Evrope, v katerem so leta 2013 glasovali proti poročilu o kritičnih razmerah v tej državi, kjer zapirajo opozicijo in preganjajo novinarje.

Preiskava tajnih služb je ugotovila, da je imela z nafto in plinom bogata država skrivni denarni fond v vrednosti 2,34 milijarde evrov, ki je bil vzpostavljen izključno za podkupovanje evropskih politikov, novinarjev, lobistov in poslovnežev. Denar naj bi prenakazovali prek štirih podjetij v Veliki Britaniji.

Bo Svet Evrope ob vso integriteto?
Podkupnine so šle tistim, ki so vodili azerbajdžanski vladi naklonjeno politiko, skrivni fond, imenovan tudi “azerbajdžanski pralni stroj”, pa je deloval do leta 2014. Kot so zapisali v poročilu, izvor denarja ni bil ugotovljen, vendar je jasna sled do družine predsednika Alijeva.

Azerbajdžanski predsednik in žena Mehriban Alijeva veljata za enega najbogatejših parov na svetu. Ocenjena vrednost bogastva družine Alijev je več kot 50 milijard evrov, prestižne nepremičnine pa imajo po celem svetu. Azerbajdžan sicer velja za z naravnimi bogastvi bogato državo, vendar je večina prebivalcev revna, saj vse bogastvo pobere vladajoča elita.

Trenutno je v preiskavi pomembna evropska ustanova Svet Evrope, v kateri so leta 2013 glasovali proti poročilu o kritičnih razmerah v Azerbajdžanu. Nekdanje sovjetske republike se sicer drži sloves ene od najbolj skorumpiranih držav, kjer redno prihaja do prevar na volitvah, politično opozicijo, aktiviste za človekove pravice in novinarje pa preganjajo in zapirajo.

C. Š.