fbpx

Novo resno opozorilo: Islamska država ima naslednjo tarčo v Sredozemlju

Jihadist (Foto: TW)

Poveljnik britanske mornarice opozarja, da bodo naslednja tarča Islamske države prav potniške križarke v Sredozemlju. ”Obstaja velika nevarnost, da bo Islamska država z visoko kvalitetnim orožjem iz Rusije vzpostavila svojo mornarico in napadala potniške križarke. To bi povzročilo izjemno škodo zahodnim državam,” je povedal najvišji britanski častnik v Natu, Clive Johnstone. 

V največji nevarnosti za ponovne napade Islamske države so potniške križarke, ki bodo plule po Sredozemskem morju, opozarjajo britanski marinci. Širjenje Islamske države v Libiji daje teroristom vedno večjo moč ob morju in, kot trdi Clive Johnston, obstaja velika nevarnost, da bo Islamska država ustvarila svojo mornarico ter nadaljevala svojo vojno proti Zahodu.

Križarka, Sredozemlje. Foto: Pixabay

Križarka, Sredozemlje. Foto: Pixabay

Sredozemsko morje ni le vprašanje migracij, pač pa tudi resno varnostno vprašanje
”Teroristična organizacija – imenovana Islamska država – namerava vzpostaviti svojo mornarico. Obstaja resna nevarnost, da bodo uporabili visoko kvalitetna orožja in napadli ladje, ki bodo v njihovi bližini prečkale morje,” opozarja Johnston in dodaja, da se mora Nato zavedati, da vzhodno Sredozemsko morje ni le vprašanje migracij, pač pa tudi resno varnostno vprašanje, poroča Daily Mail.

”Vemo, da imajo ambicije po delovanju na morju, vemo tudi, da želijo ustanoviti svojo mornarico po vzoru Al-Kaide,” pojasnjuje Johnston in dodaja, da imajo dokaze, da se Islamska država vse bolj pogosto uri v Libiji, saj se s tem izognejo letalskim napadom v Siriji. 

Islamska država odkrito grozi Španiji in Portugalski
V novem videu, ki so ga islamski radikalci objavili na spletu, pa so nedavno direktno grozili Španiji in Portugalski. Video je dolg osem minut, objavila pa ga je služba za medije Islamske države, pod imenom Pokrajina Niniva. V videu pet moških v glavo ustreli pet zapornikov, ki jih poimenujejo vohuni. V njem nato eden od skrajnežev pove, da lahko Evropejci pričakujemo podobne napade kot 11. septembra, omenja pa Španijo in Portugalsko, predvsem Toledo in Cordobo.

Strokovnjaki si prihodnosti ne upajo napovedati
Kot poudarja najvišji britanski častnik pri Natu, se Islamski državi ne sme dopustiti, da se širi po vzhodnem Sredozemskem morju. ”Obstaja velika nevarnost, da bodo teroristi brez opozorila začeli napadati tovorne ladje, križarke ali pa naftne ploščadi,” opozarjajo v britanski mornarici.

Nato naj bi že dolgo časa opazoval gibanje islamskih ekstremistov v vodah ob Bližnjem vzhodu, njihova rast in razvoj pa sta tako zaskrbljujoča, da si strokovnjaki ne upajo napovedati prihodnosti.

M. G.