Novoletnega napadalca nočnega kluba v Turčiji policija prijela skupaj s štiriletnim sinom

Foto: epa

Napadalca Abdulkadira Masharipova so živega zajeli v obsežni policijski operaciji v predelu Esenyurt na evropski strani Istanbula. Po prepričanju turških oblasti so prijeli pravega strelca novoletnega praznovanja v nočnem klubu Reina v središču Istanbula, prav tako pa je Masharipov dejanje že priznal.

Masharipov je v Turčijo prišel iz Sirije. Turške oblasti so po novoletnem napadu aretirale več kot sto ljudi. Turška policija ga je skupaj s štiriletnim sinom prijela v Esenyurtu, predelu mesta, ki leži na evropskem delu ožine Bospor in je približno 90 minut oddaljeno od središča Istanbula. V policijski operaciji so pridržali še štiri druge osebe, med njimi tri ženske. V operaciji je sodelovalo tisoč turških policistov in agentov turške obveščevalne agencije MIT.

Bilo je več ugibanj o pravi identiteti napadalca v nočnem klubu v Istanbulu. Ugibali so med Kirgizijcem in Ujgurom. Na koncu se je izkazalo, da je 34-letnik Uzbek član Islamske države v osrednji Aziji. Državna tiskovna agencija Anadolu je poročala, da je moškemu ime Abdulkadir Masharipov. V Islamski državi pa je bil poznan kot Ebu Muhamed Horasani. Abdulkadir Masharipov je živel v stanovanju, ki ga je imel v najemu Kirgizijec. Tudi njega so oblasti pridržale. Ženske, ki so jih prijeli, so iz Egipta, Senegala in Somalije.

Abdulkadira Masharipova so prijeli po polnoči po lokalnem času. Policija ga je na tej lokaciji opazila že nekaj dni prej, a so ga zasledovali, da so lahko identificirali tudi njegove kontakte. Zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je že sinoči na Twitterju zapisal, da se v imenu države zahvaljuje policiji in notranjemu ministru Suleymanu Soylu za aretacije. Čeprav so poostrili nadzor na mejah v poskusu preprečevanja pobega iz države, so poročila že prej namigovala, da napadalec nikoli ni zapustil turške metropole. Večje iskalne akcije in preiskave so bile tudi v turškem mestu Konya.

Napadalec je bil na begu 17 dni, ko mu je po streljanju na novo leto uspelo zbežati iz nočnega kluba Reina. V napadu je bilo ubitih 39 ljudi, 69 pa ranjenih. Od tega je bilo 27 tujcev, med drugim državljani Libanona, Savdske Arabije, Izraela, Iraka in Maroka, ki so v Istanbulu praznovali novo leto. Odgovornost za napad je sicer prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). V sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih, je IS zapisala, da je napad v klubu Reina izvedel eden od “vojakov kalifata”. Napad je bil uperjen proti Turčiji kot odgovor na turško vojaško posredovanje proti IS v sosednji Siriji in Iraku. Turčija je sicer članica mednarodne koalicije v boju proti IS v omenjenih državah, na čelu katere so ZDA.

B. J., STA

 • soc

  Klavrno je, da niso oni, ki so ga dali prijeti, nič boljši od njega. Le pristop k širjenju islama imajo drugačen.

 • Dragan Krstič

  To je opičjak tudi po videzu in ne človek

 • dob

  Njegovi sosedje so rekli, da je vedno bil vzoren oče! Sinu je pa ime MirkoSlav Komasharipov, kar v njihovem jeziku pomeni Zažigalna Vrvica.

 • novaknovak

  pa kaka policija je to? poglejte reveža, ves razbit, pa z glavo v ploščicah? ziher se bodo oglasili razni inštituti, ai, human rights, …kako nečloveško je policija delovala ob njegovem prijetju. sedaj bi se moral pritožit, magari celo v štrasburg, da je bilo prijetje nezakonito, da mu niso prebral pravic… ;-)

  • sprehajalec

   V Turčiji se ne bodo oglasili. Oni se oglasijo le v Europi iz svojih toplih pisarn. Če blizu njih kdo kaj neumestnega reče.

 • sprehajalec

  S tako obdelano faco bi tudi jaz priznal.

  • Rožle

   Eh…za par sekund si me prehitu… :)

   • sprehajalec

    Je on strelec ali ne, ne zasluži si nič boljšega. Iz Uzbekistana je šel v Sirijo delat teror, že zaradi tega je prav, da jih je dobil, če nič drugega. Oni razumejo samo tale jezik lepotne izboljšave in Turki ga dobro govorijo.

    • Rožle

     Ja Turki nobenega ne ujčkajo …

     • sprehajalec

      Ja, ni jim prijetno pasti v roke. Pa saj to mi že iz zgodovine slutimo. Malo je pri nas znano, da je v Korejski vojni sodelovala tudi Turška brigada, v okviru sil OZN na strani Južne Koreje in ZDA. Ni bila na pravi, to je “naši” Severnokorejski strani, zato se o tem ni govorilo. Od tega jih je umrlo tam 890 in bilo 2100 ranjenih. Govorice so, da so se jih Severni Korejci in Kitajci najbolj bali, od vseh. Kaj je res ali ne, je stvar raziskave, nekateri trdijo, predvsem Grki (ki so se tudi bojevali proti komunistom v Korejski vojni), da gre za mit, ki se vedno ustvari, kjerkoli se Balkanci pojavijo. Kar nam tudi nekako znano deluje…

 • Rožle

  Vidm, da so ga kar fajn matral, da je priznal …

 • Rožle

  A noge pa roke ma še ..? Jezik bo še rabu … to so mu verjetno pustil na miru…

 • radames

  dobr, da so ga prijel

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!