fbpx

Avstrijska vojska namerava nove helikopterje uporabljati za nadzor meje? To bi pomenilo konec schengena in katastrofo za kredibilnost Cerarjeve vlade

Foto: Slovenska policija

Naši viri iz Avstrije opozarjajo, da mediji poročajo o tem, da se je avstrijska vojska odločila za nakup 12 lahkih večnamenskih helikopterjev. Po nepreverjenih informacijah, ki se pojavljajo v tamkajšnjih medijih, se je obrambni minister zagovoril, da je eden od razlogov tudi v tem, da helikopterje potrebujejo za nadzor meje. Glede na to, da naj bi mejo v schengenskem območju nadzorovala policija, se lahko upravičeno vprašamo, če to pomeni konec schengena.

Če so podatki točni, to pomeni, da je mogoče pričakovati, da bo Slovenija primorana v plačilo visokega davka na neumnost in brezbrižnost Cerarjeve vlade in notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, zaradi odprtih meja v času migrantske krize leta 2015 in zavrnitve sodelovanja med slovensko in avstrijsko policijo, da bi skupno lažje omejili prihod migrantov, ki so potovali po zahodni balkanski poti.

Slovenska policija ima podhranjen nabor tehnične opreme
Avstrijska policija je bila takrat namreč pripravljena na sodelovanje ob pomoči tehnične opreme, kar pa je naša notranja ministrica zavrnila. Dejstvo je namreč, da slovenska policija nima na voljo dovolj tehnične opreme. Edini uporabni helikopter tipa Eurocopter EC-135 P2+, S5-HPH, ki ima dovolj kakovostno opremo, da bi ga bilo mogoče uporabljati za nadzor meje, je v uporabi za povsem druge namene. Za učinkovit nadzor slovenske meje bi slovenska policija namreč potrebovala še vsaj tri dodatne helikopterje istega tipa, saj je obstoječa flota zastarela in dotrajana.

Foto: epa

Slovenski delavci v Avstriji bi zelo občutili poostritev nadzora
Kaj bi pomenil poostreni nadzor na avstrijsko-slovenski meji za okrog 23.000 slovenskih delavcev, ki v sosednjo Avstrijo dnevno migrirajo, lahko samo ugibamo. V tem primeru bi najverjetneje k severnim sosedom odšlo še več slovenske delovne sile, saj prehajanje na dnevni ravni ne bi bilo več smiselno. Že od začetka letošnjega poletja je znano, da je pritisk slovenskih delavcev na avstrijsko gospodarstvo velik, zato ne čudi podatek, da se je avstrijski zavod za zaposlovanje odločil, da bo ukinil podporo podjetjem za zaposlovanje nove delovne sile, ki prihajajo iz drugih držav EU. Iz tega lahko sklepamo, da enako velja za področje izobraževanja tovrstnih delavcev. V primeru, da bo avstrijska vojska res uporabila helikopterje za nadzor meje, bo to zelo vplivalo na kredibilnost Cerarja, ki je tako in tako že na zelo majavih tleh.

N. Ž.