fbpx

Diplomatski spor: Hrvati preprečili Vučiću obisk Jesenovca, sedaj jih srbski mediji obkladajo z “ustaši”

Vir: (zajem zaslona, Twitter)

Srbija in Hrvaška sta si ponovno skočili v lase. Tokrat zaradi načrtovanega obiska srbskega predsednika v nekdanjem koncentracijskem taborišču Jesenovac na Hrvaškem, ki so ga Hrvati preprečili, saj so bili prepričani, da je Vučić s tem “nameraval ustvariti kaos na Hrvaškem.” Sledil je diplomatski spor, ki so ga sedaj pograbili še srbski mediji, ki Hrvate obtožujejo, da so ustaši. 

Srbski predsednik je po poročanju tako hrvaških kot srbskih medijev načrtoval zasebni obisk v Jesenovcu, o katerem je le prekoposrednika obvestil hrvaške oblasti. Obisk je najavil Milorad Pupovec, predsednik stranke, ki na Hrvaškem zastopa interese srbske manjšine. Ob tem so v Zagrebu skočili v zrak, saj takšen obisk krši vse diplomatske standarde, namen obiska pa po njihovem ni bil nič drugega kot ustvariti škandal.

V hrvaški vladi so bili “zgroženi nad načinom, kako je srbski predsednik nameraval ustvariti kaos na Hrvaškem”, so zapisali v hrvaškem Jutranjem listu in še: “Ni spoštoval nobenega protokola, vse je hotel narediti mimo pravil diplomatskih odnosov. Želel je prečkati hrvaško mejo s svojimi televizijskimi ekipami, toda premier Plenković in vlada sta jasno rekla ne. Smo samostojna država, članica EU in Nata, in srbski predsednik tukaj ne more početi vsega, kar hoče.”

Protestna nota
Hrvaško zunanje ministrstvo je na srbsko veleposlaništvo v Zagrebu poslalo protestno noto, saj so za obisk izvedeli po neuradnih kanalih, kar je po mnenju hrvaškega zunanjega ministra Grlić Radmana “neobičajno in nesprejemljivo.” Zunanji minister je za medije citiral besedilo protestne note: “Pri načrtovanju kakršnega koli obiska tujih uradnikov in predstavnikov države morajo biti čas, narava in program obiska predmet uradne komunikacije in predhodnega dogovora obeh strani.” Minister je še povedal, da je predsednik zaščitena oseba in da to zahteva angažma hrvaških oblasti.

Odziv srbske strani
V besedno vojno se je vključila tudi srbska stran. Predsednik Vučić je na Instagramu zapisal: “Vi kar opravljajte svoje delo. Srbski narod živi in nikoli ne bo pozabil!” Pri tem je aludiral na izjavo v Jesenovcu ubitega Vukašina Mandrape, ki naj bi svojemu eksekutorju pred smrtjo dejal: “Ti kar, sine, opravljaj svoje delo.”V debato se je nato vključil še srbski notranji minister, ki je napovedal, da se bodo odslej morali vsi hrvaški državniki posebej najaviti, ko bodo hoteli obiskati Srbijo, pri čemer bodo podvrženi posebnemu nadzoru. Srbska premierka je incident označila kot “največji škandal v sodobni zgodovini Srbije in Hrvaške,” vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik pa je dejal, da imajo tako Srbi kot Hrvati težko preteklost in da si oba naroda zaslužita boljšo prihodnost.

Srbski provladni mediji so zelo grobo nastopili proti Hrvaški. Vir: (zajem zaslona, Twitter)

Medijska vojna
Sedaj so se v konflikt vključili tudi srbski provladni mediji, poroča Balkan insight. Ti so na svojih prvih straneh hrvaško stran obkladali z ustaši. Tabloid Informer je na naslovnici zapisal, da so ustaši preprečili Vučiću, da bi odšel v Jesenovac, drug tabloid Objektiv pa se je pritoževal, da so: “Ustaši napadli Vučića.” Tretji tabloid Alo je prav tako žalil Hrvate – zapisali so, da so naši južni sosedi povsem brez sramu.

Andrej Žitnik