Evropa se bori z inflacijo, Kitajska z deflacijo

Foto: AFP

Medtem ko si Evropska unija, Združene države in številne druge države po svetu prizadevajo zaustaviti inflacijo, se kitajsko gospodarstvo sooča z nasprotno situacijo, in sicer z deflacijo.

Cene življenjskih potrebščin so padle prvič po več kot dveh letih, poraba se je močno zmanjšala tako med prebivalstvom kot podjetji, drugo največje gospodarstvo na svetu pa se trudi znova dvigniti raven povpraševanja.

Preberite še: Kitajska in Rusija prevzeli nadzor nad surovino, ki je ključna za proizvodnjo električnih avtomobilov

Naraščajoča kriza na Kitajskem je prizadela trge ZDA in Evrope, ekonomisti ugibajo o posledicah za svetovno gospodarstvo. Narašča zaskrbljenost zaradi vse večjih trenj med Kitajsko in Zahodom, pogovori med ameriškimi in kitajskimi voditelji na temo trgovine z blagom so namreč vedno bolj napeti.

Medtem večina gospodarstev poroča o povečanju potrošnje po pandemiji. Veliko povpraševanje po blagu in storitvah skupaj z omejeno ponudbo, energetsko krizo in vojno v Ukrajini je dvignilo cene na večini krajev, vendar ne na Kitajskem.

Indeks cen življenjskih potrebščin na Kitajskem je julija padel za 0,3 odstotka, je objavil kitajski nacionalni statistični urad (NBS), potem ko je junija stagniral. Anketa med analitiki je predvidevala 0,4-odstotni letni upad, so pokazali podatki, ki jih je objavil britanski dnevnik The Guardian.

Po analizi britanskega časopisa so bili julijski podatki prva negativna inflacija na Kitajskem od začetka leta 2021, ko je indeks cen padel sredi pandemije covid-19, ki je vplivala na povpraševanje in cene svinjine.

Poleg tega so ločeni podatki, objavljeni ta teden, pokazali, da sta uvoz in izvoz države v prejšnjem mesecu padla strmeje, kot je bilo pričakovano zaradi upada svetovnega povpraševanja po kitajskem blagu.

Tudi stroški avtomobilov so se znižali, potem ko je Tesla sprožila trgovinsko vojno na kitajskem trgu z znižanjem cen električnih avtomobilov. Padajoče cene hrane so znižale tudi življenjske stroške. Osnovna stopnja inflacije na Kitajskem, ki ne vključuje stroškov hrane in energije, se je zvišala na +0,8 % medletno z +0,4 % junija 2023.

Ta pojav se je na Kitajskem že pojavljal v letih 2009, 2015 in 2020, ko se je Peking odzval z močnimi finančnimi ukrepi in velikimi fiskalnimi spodbudami. Medtem ko je Peking obljubil, da bo tokrat pospešil nekatere infrastrukturne projekte in povečal podporo propadajočemu stanovanjskemu trgu, mnogi ekonomisti ne pričakujejo obsežnega gradbenega razmaha, kot se je dogajalo v preteklosti, saj se je predsednik Xi Jinping osredotočil na preoblikovanje svojega gospodarstva proti novim motorjem rasti, kot so napredne tehnologije.

I. M.