fbpx

[FOTO] Islamska država ponovno udarila: Jutranji teroristični napad v Kabulu zahteval 40 smrtnih žrtev, dogajanje se še ni umirilo

Foto: Twitter/@ArianaNews_

Zjutraj je spet počilo: V Kabulu v Afganistanu je pred nekaj urami prišlo do terorističnega napada. Najmanj štirideset ljudi je umrlo, več kot 84 pa je hudo ranjenih. Sodelovali naj bi trije napadalci, eden izmed njih si je nase privezal celo bombe. Večina umrlih je civilistov. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

Do eksplozije je prišlo ob 10.30 uri po tamkajšnjem lokalnem času. Terorist si je nase privezal bombe in se podal proti kulturnemu centru Tebyan, v katerem ima svoje prostore tudi novinarska agencija AVA. Po poročanju TOLOnews oblasti navajajo, da so v napadu sodelovali trije napadalci.

Po navedbah ministrstva se je v poslopju omenjenega kulturnega centra najprej razstrelil samomorislki napadalec, poroča STA. Ko so ljudje prihiteli na pomoč, sta še dve eksplozivni napravi eksplodirali pred poslopjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V času napada je v centru potekala slovesnost ob 38. obletnici sovjetske invazije na Afganistan, zbranih je bilo okoli sto ljudi. Slovesnost se je odvijala blizu omenjene tiskovne agencije.

Največ je civilnih žrtev, odgovorna je Islamska država
Število žrtev, med katerimi je največ civilistov, je nedolgo nazaj sporočil namestnik tiskovnega predstavnika ministra za notranje zadeve Nasrat Rahimi. Umrlo je najmanj štirideset ljudi, 84 pa jih je hudo ranjenih, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo afganistansko zdravstveno ministrstvo. Ti so v kritičnem stanju in za številne še zmeraj ni jasno, ali bodo sploh preživeli. Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država. Ta je v zadnjih mesecih v Afganistanu izvedla več napadov na šiite, v sporočilu pa je zapisala, da je kulturni center napadla s tremi bombami.

Foto: Twitter/@WaisBarakzai

Foto: Twitter/@VOANews

Foto: Twitter/@Jerusalem_Post

Foto: Twitter/@PressTV

Foto: Twitter/@globaltimesnews

Foto: Twitter/RFERL

Foto: Twitter/@cnnbrk

Foto: Twitter/@BBCBreaking

A. L.