Grožnja z “umazano bombo” sprožila preplah v pristanišču v Južni Karolini

Foto: iStock

Neizpodbitno dejstvo je, da v javnosti vselej nastane panika, ko se izve, da obstaja nevarnost eksplozije bombe. Tokrat je do panike prišlo po tem, ko je ameriška obalna straža javnosti sporočila, da zvezne oblasti v Južni Karolini preiskujejo grožnjo s potencialno “umazano bombo”, potem ko so v sredo zvečer prejeli grožnjo na terminalu Wando. 

Očividci so povedali, da so terminal evakuirali, agenti pa so ladjo zapečatili z namenom, da bi preverili resničnost grožnje. Pri tem je treba omeniti, da gre pri “umazani bombi” za resnost grožnje, saj je to orožje, ki kombinira konvencionalna eksplozivna sredstva z radioaktivnim materialom, ki ga med eksplozijo običajne bombe raznese po okolici.

Preiskovalci po navedbah Jihad Watcha med pregledovanjem plovila niso zaznali sevanja, eden izmed pripadnikov obalne straže pa je povedal, da je ladja Maersk Memphis še vedno zasidrana v terminalu Wando, in to vse od takrat, ko so enote za odkrivanje bomb na lokalni, državni in zvezni ravni začele s preiskovanjem.

Ugotovili, da je šlo za lažni preplah
Pred nekaj urami pa so sporočili, da je natančna preiskava štirih kontejnerjev razkrila, da je šlo na srečo le za lažni preplah, terminal pa je že v obratovanju. Kljub temu, da v tem primeru najverjetneje ni šlo za povezavo s teroristično skupino Islamska država, pa je vredno omeniti, da je sprožitev tovrstne bombe na želenem seznamu džihadistov.

 H. M.