fbpx

Irska finančna elita pokazala svoj pravi obraz: V državo ne prihaja zadostno število migrantov, da bi lahko ohranjali nizke plače

Irska centralna banka (vir: twitter)

Globalisti na Irskem so pokazali svoj pravi obraz. Bančniki iz irske centralne banke svarijo, da če se število migrantov, ki prihajajo v državo, ne bo povečalo, plače ne bodo mogle ostati primerno nizke. Še enkrat postaja jasno, da je oligarhom, ki se sklicujejo na rast BDP, le do polnjenja lastnih žepov in ne do dobrobiti svojih sonarodnjakov.

Ekonomisti irske centralne banke svarijo, da se je število migrantov, ki so pripravljeni delati na Irskem, v zadnjem času zmanjšalo, kar bi lahko privedlo do dviga plač. Ministrstvo za finance je predvidelo, da bi lahko na Irskem letos nastalo 50 tisoč novih delovnih mest, zaradi česar bi po pisanju irskega Independenta lahko plače zrasle za 3 odstotke v letu 2019, za 3,2 odstotka v letu 2020 in še za 3,3 odstotka v letu 2021.

Mislili bi si, da bo to za Irce vesela novica, a ekonomisti niso navdušeni nad dejstvom, da bi lahko imel povprečen delavec konec dneva več denarja v svojem žepu. Raje vidijo, da denar ostane v žepu mednarodnih korporacij, ki uvažajo migrante, da bi imele na razpolago poceni delovno silo.

Manj migrantov pomeni višje plače
Do dvigovanja plač je prišlo, ker je zaposlenih 2,32 milijona ljudi, po zadnjih podatkih pa naj bi bilo brezposelnih le še 110 tisoč ljudi. V preteklosti so višanje plač preprečevali migranti iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki so ustvarjali konkurenco. Če so evropski migranti še leta 2007 predstavljali okoli 100 tisoč novih delavcev letno, pa se je to število v letu 2018 zmanjšalo na vsega 34 tisoč ljudi.

To predstavlja težave za irske korpokrate, ki so navajeni izkoriščati poceni delovno silo. Namreč, na voljo je več delovnih mest kot pa migrantov, ki so pripravljeni iti delat na Irsko. Posledično je treba višati plače.

Uspešnost Višegrajske skupine: Rekordno nizka brezposelnost, vedno višje plače, države pa zanimive za tuje investitorje

Po drugi strani “problem” za Irce predstavlja vedno višji življenjski standard v Višegrajski skupini, zaradi česar se je vedno manj ljudi pripravljeno zaradi službe preseliti na drugo stran Evrope.

Končni zaključek analize, ki jo je opravila irska centralna banka? “Irska bo najverjetneje potrebovala znaten pritok delavcev iz tujine v prihajajočih letih, če ekonomija ostane na predvideni rasti.” Ob tem so dodali, da je treba dodatno pozornost nameniti reševanju stanovanjske problematike, kar bi Irsko naredilo privlačnejšo za migrante, ki bodo potrebni za zapolnitev lukenj v trgu dela.

Ivan Šokić