fbpx

CNN: Istospolne poroke so očitno sporne v vseh postkomunističnih državah

Foto: Twitter

Slovenci so na referendumu uspeli ubraniti izenačenje istospolnih zvez z zakonsko zvezo moža in žene,” so uspeh slovenskih volivcev naznanili na hrvaškem portalu Narod.hr. Nemški medij Die Welt pa je pisal o udeležbi, ki je bila “samo” 35,65-odstotna, vendar je pobudnikom vseeno uspelo doseči kvorum.

Če je večina dominantnih slovenskih medijev o rezultatih referenduma poročala povsem v nasprotju z navijaško prakso preteklega meseca in se je po razglasitvi rezultatov zavila v molk, so svetovni mediji svojo vlogo opravili povsem korektno.

Na svetovni televizijski mreži CNN so zapisali, da izid referenduma odraža kulturni razcep v Evropski uniji, kjer ima nekaj zahodnih držav že legalizirane istospolne poroke, v nekdanjih komunističnih državah pa so te še vedno sporne.

Slovenci ubranili zakonsko zvezo
Hrvaški mediji so referendum opisal kot uspešen, saj je svoj glas proti oddala kar petina vseh volivcev. Slovenci so tako že drugič po letu 2012 zavrnili redefinicijo zakonske zveze. “Naši sosedje so zavrnili zakon, ki istospolnim parom omogoča sklepanje zakonske zveze in posvajanje otrok, in uspeli ubraniti izenačenje istospolnih zvez z zakonsko zvezo moža in žene,” so še zapisali na portalu Narod.hr.

Zmagala je velika večina
Več kot dve tretjini volivcev je reklo ne redefiniciji zakonske zveze med dvema različnospolnima osebama,” so zapisali pri BBC. Slovenski parlament je skozi postopek spravil zakon, ki so ga volivci zavrnili, še preden se je kateremu gejevskemu paru uspelo poročiti. Navajajo še, da je bil proti predvsem konservativni del volilnega telesa. V kampanjo pa se je vključil tudi papež Frančišek, ki je katolike nagovoril z besedami, da “je potrebno podpreti družino kot osnovno celico družbe“.

Izglasovali nezaupnico vladi
V nemškem Die Weltu so zapisali, da se je glasovanja udeležilo “zgolj” 35,65 odstotka volivcev, vendar so tisti, ki so bili proti novemu Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih uspeli doseči in preseči prag 20 odstotkov, ki je potreben za veljavnost zavrnilnega referenduma. “Največji del glasov so prispevali pripadniki Katoliške cerkve in desnosredinske opozicije. Ti so s svojim glasom proti porokam homoseksualcev glasovali tudi o nezaupnici zoper vlado Mira Cerarja.

Izida referenduma se je s slovenskimi volivci, ki so bili proti, razveselil tudi Ján Figeľ, podpredsednik slovaškega parlamenta in predsednik najmočnejše opozicijske stranke na Slovaškem Krščansko-demokratičnega gibanja (KDH).

M. P.