O izvoru virusa ni več prepričan niti Fauci

Laboratorij v Vuhanu (Foto: EPA)

Se bo morda izkazalo, da je imel nekdanji predsednik ZDA Donald Trump vseeno prav in je virus zares “pobegnil” iz Vuhanskega laboratorija? Tokrat se je premislil tudi Anthony Fauci, tuji mediji poročajo, da ni več prepričan, da se je virus razvil po naravni poti ter da je pozval k preiskavi izvora virusa. Tudi administracija Joeja Bidna je povedala, da ima še vedno vprašanja o izvoru virusa in da je treba raziskati verjetne teorije.

Nekdanji predsenik ZDA Donald Trump je že lani zatrdil, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija. Ob tem je dodal, da se lahko Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sramuje tega, da deluje kot nekakšna tiskovna predstavnica Kitajske. Kitajski institut je sicer njegove obtožbe večkrat zavrnil, o njih pa so dvomili tudi nekateri drugi strokovnjaki ter prav tako ameriška agencija za obveščevalno dejavnost. Trump je takrat dejal, da dopušča dve možnosti – da Kitajska virusa ni mogla ustaviti ali pa je celo pomagala pri njegovem širjenju. Tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost je sedaj za The Journal povedala, da ima administracija Joeja Bidna še vedno vprašanja o izvoru virusa in da je treba raziskati verjetne teorije.

Ameriški obveščevalci so si očitno premislili – izvedeli so namreč, da so trije delavci v laboratoriju na inštitutu za virologijo v Vuhanu novembra 2019 zboleli za simptomi, podobnimi covidu-19, in poiskali zdravniško pomoč, tako je v nedeljo poročal The Wall Street Journal. Iz tega razloga so se pojavili pozivi k ponovni oceni, ali se je covid-19 dejansko začel na omenjenem inštitutu, je poročal Insider. Tuji mediji sedaj poročajo, da tudi imunolog Anthony Fauci ni več prepričan, da se je covid-19 razvil po naravni poti ter da poziva k preiskavi izvora. Fauci se pred enim letom s Trumpom ni strinjal in je ovrgel njegovo teorijo. V začetku letošnjega leta je tako skupina WHO en mesec v Vuhanu preiskovala izvor virusa, rezultat tega pa je bila ugotovitev, da naj bi virus preskočil z netopirja na človeka. Ob tem so dodali, da je uhajanje iz laboratorija malo verjetno, pa tudi to, da niti nimajo dostopa do potrebnih informacij. The Wall Street Journal je zapisal, da so nove podrobnosti dodane informacijam iz informativnega lista State Departmenta, objavljenega v zadnjih dneh administracije predsednika Donalda Trumpa.

V ponedeljek je direktor inštitutskega nacionalnega laboratorija za biološko varnost Yuan Zhiming za kitajski državni medij Global Times dejal, da je poročilo časopisa “popolna laž”. Rekel je, da so trditve neutemeljene in da se laboratorij situacije z bolnimi delavci ni zavedal in da tudi ne ve, od kje naj bi prišle tovrstne informacije.

Sara Bertoncelj