Milijarder financiral pogrome nad policijo med izgredi Black Lives Matter

Levičarski milijarder Pierre Omidyar, ki je financiral proteste proti policiji. (Foto: afp)

Še niste slišali za iransko-francosko-ameriškega milijarderja Pierra Omidyarja? To je človek, ki je financiral proteste v podporo finančnemu pogromu nad ameriško policijo leta 2020. Govora je o divjaških izgredih skupine Črna življenja štejejo. Po drugi strani pa vlaga v t. i. “uber za telesne stražarje” in kuje dobičke na račun oslabljene policije. 

Pierre Omidyar, ameriško-francosko-iranski milijarder in ustanovitelj podjetja eBay je dokaj kontroverzna osebnost, ki je vložila ogromno denarja v zasebno varovanje z vzdevkom “uber za telesne stražarje”, uradno imenovano Bond, hkrati pa financira gibanja, ki se zavzemajo za omejitev financiranja ali celo ukinitev policijskih sil, kar je precej kontroverzno. Njegovo bogastvo je težko 8,91 milijarde dolarjev. Znatni del finančnih sredstev je vložil v skupine, ki so sodelovale na izgredih po smrti črnca Georgea Floyda leta 2020, poroča Breitbart News.

Omidyar Network, Omidyarjeva dobrodelna organizacija, naj bi za to  donirala 500 tisoč dolarjev. Obstajata dve organizaciji, povezani z mrežo Omidyar – PolicyLink in Democracy Fund, ki sta prejeli 1,3 milijona dolarjev za sponzoriranje DefundPolice.org, spletnega mesta, ki ga zagovorniki uporabljajo za pozivanje k zmanjšanju policijskih proračunov. Gibanje Črna življenja štejejo (Black Lives Matter) pa je prejelo dodatnih 300 tisoč dolarjev. Gre za nasilno grupacijo, ki odkrito poziva k ukinitvi financiranja policije in celo k njeni ukinitvi.

Izgredi skupine Črna življenja štejejo leta 2020 v ZDA. (Foto: epa)

Omejitev policije se splača: podjetje za varovanje je potrojilo prihodke
Organizacija s sedežem v Chicagu, imenovana Equity and Transformation, je prejela dodatnih 100 tisoč dolarjev za podporo ukinitvi policijskega financiranja. Po drugi strani pa podjetje Bond ljudem omogoča najem zasebnega varovanja. Telesni stražarji niso več le za zvezdnike in direktorje. Podjetje Bond namreč omogoča cenovno ugodne in visoko usposobljene profesionalne telesne stražarje. Naročilo je mogoče izvesti prek platforme in aplikacije Bond. Gre za izkoriščanje zmanjšane prisotnosti policije. Podjetje naj bi v primerjavi s preteklim letom potrojilo prihodke! 

Domen Mezeg