Minister Logar pozdravlja odločitev Novartisa, da del proizvodnje cepiva proti covidu-19 preseli v Slovenijo

Minister Anže Logar s predstavniki Novartisa in švicarskim kolegom minister Ignaziom Cassisom (foto: Ukom)

V četrtek, 18. novembra 2021, se je na diplomatskem obisku v Ljubljani mudil švicarski podpredsednik in zunanji minister Ignazio Cassis. Švicarski politik se je sestal tako s predsednikom države Borutom Pahorjem kot tudi zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, slednji je izpostavil pomembnost tesnejšega sodelovanja med državama ter odločitev švicarskega farmacevtskega velikana, da del proizvodnje cepiva proti covidu-19 preseli v Ljubljano, kjer bo po predvidevanjih v letu 2022 napolnjenih 24 milijonov odmerkov cepiva BioNTech-Pfizer.

“Veseli me, da bo Novartis del proizvodnje cepiva Pfizer-BioNTech preselil v Ljubljano,” je povedal slovenski zunanji minister Anže Logar. “Slovensko znanje, tehnologije in proizvodnja ustvarjajo primerno okolje za nove investicije, med drugim tudi v zdravstvenem sektorju, ki je eden od prednostnih nalog EU2021SI.”

Novartis bo v skladu s pogoji nove začetne pogodbe, ki je bila sklenjena 21. oktobra 2021, preselil del proizvodnje cepiva proti covidu-19 proizvajalca BioNTech-Pfitzer v Slovenijo. Na lokaciji v Ljubljani je v sterilnih za to namenjenih pogojih za leto 2022 predvideno polnjenje najmanj 24 milijonov odmerkov mRNA cepiva.

Novartisovo poslopje za tehnične dejavnosti v Ljubljani je sicer po trditvah Leka “najsodobnejši obrat za aseptično polnjenje, ki proizvaja in dobavlja široko paleto aseptičnih izdelkov za Novartisovo divizijo Sandoz”. Farmacevtski velikan je s polnjenjem za BioNTech začel po privolitvi EMA junija letos za poslopje v Steinu v Švici, zdaj pa naj bi del proizvodnje v celoti preselili v Ljubljano.

https://twitter.com/NovartisEU/status/1451248568480710657

“V skladu s pogoji nove začetne pogodbe Novartis načrtuje, da bo od družbe BioNTech prevzel večje količine učinkovine mRNA, jo polnil v viale v aseptičnih pogojih in jih nato vrnil družbi BioNTech v distribucijo,” so zapisali na spletni strani Leka. V Sloveniji bi tako po poročanju Reutersa potekala zgolj ena faza proizvodnje cepiva, ki bi se v nedokončani obliki pošiljalo nazaj k BioNTech, kjer bi nastal končni produkt.

Ministra za tesnejše sodelovanje med državama

Novartis je bil sicer tema pogovora na srečanju med ministrom Logarjem in švicarskim zunanjim ministrom Ignaziom Cassiosom, ki se je mudil v Ljubljani. Govora je sicer bilo tudi o krepitvi odnosov med Švico in EU ter tesnejšim povezovanjem med Slovenijo in Švico, poroča STA. “Rad bi poudaril pomembnost odnosov med EU in Švico. Entiteti sta tako povezani, da poudarjam, da ni prostora za strategijo, v kateri bi bili poraženci, ampak moramo zasledovati takšen dialog, da bomo iz njega vsi izšli kot zmagovalci,” je komentiral Logar.

Pri tem je slovenski zunanji minister izpostavil ravno odločitev Novartisa, da del proizvodnje cepiva proti covidu-19 preseli v Ljubljano. Švicarskega zunanjega ministra je v četrtek, 18. novembra 2021, sprejel tudi predsednik Borut Pahor.

Ivan Šokić