fbpx

Zakaj mora Ukrajina dobiti naslednji – odločilen – korak, če želi zmagati vojno

Ukrajinski vojaki (Foto: epa)

Po prvem udaru ruske invazije na Ukrajino konec februarja je bila Rusija pri svojem cilju za zavzetje Kijeva neuspešna. Enako neuspešna je bi večmesečna bitka za Donbas na vzhodu Ukrajine, ki naj bi predstavljala drugo fazo. Zdaj je po mnenju nekaterih na vrsti tretja faza, v kateri moč Rusije krepko pojenja, to pa bila lahko velika prednost za Ukrajino. Večina strokovnjakov meni, da bodo naslednji meseci odločilni za izid vojne.

Ukrajinski vojni dopisnik Illia Ponomarenko je v svoji študiji za Kyiv Independent zapisal, da se je težišče vojne obrnilo proti jugu. Po več kot petih mesecih absolutne vojne Rusija uporablja skoraj 100 odstotkov svoje konvencionalne vojaške moči, ki pa tudi strmo pojenja. Dokaz za to pa je njena vzdržnost od obsežnih operacij v Donbasu in drugod, ko je poskušala okrevati od prejšnjih bitk. Za Ukrajino je ta premor okno priložnosti, saj naj bi imela ukrajinska vojska možnost izvesti odločilen udarec, ki bi ji omogočil pridobiti prednost pred Rusijo in določiti potek preostale vojne. Z drugimi besedami, to bi lahko bila prelomnica vojne, piše Ponomarenko.

Medtem ko v polnem obsegu divjajo spopadi na vzhodu Ukrajine že od prvega dne ruske invazije, je bitka za Donbas postala naslednji fokus. Nekaj ​​mesecev kasneje je imela Rusija pod svojim nadzorom skoraj 78 odstotkov regij Doneck in Lugansk, katerih popolno zavzetje je bilo večkrat navedeno kot glavni cilj ruske vojaške akcije, 30 odstotkov pa je zavzela že v letih 2014 in 2015. Po obsežni bitki naj bi si ruske sile vzele “operativni premor” vse do julija, s tem da so bile njihove pridobitve v vmesnem času minimalne. Po poročanju Kyiv Independenta je Inštitut za preučevanje vojne (ISW), možganski trust s sedežem v ZDA, mnenja, da bo ruska dolgotrajna ofenziva v Donbasu verjetno dosegla vrhunec, preden bo zavzela katero koli drugo večje mestno območje v Ukrajini.

Napake so Ruse stale ogromno
Kljub nekaterim uspehom Rusije ima ta še vedno premalo vojakov za dosego svojega ultimativnega cilja, očitajo pa ji tudi strateško napako, ko je svojo omejeno udarno silo razpršila po celotni Ukrajini, namesto da bi se osredotočila na posamezno regijo. Odpovedati se je morala Kijevu in severni Ukrajini in ker se ni umaknila z juga, je bila Rusija prisiljena uporabiti veliko vojaške moči na račun svojih ofenziv v Donbasu, zato pa jim zdaj primanjkuje moči, mnogi pa zato tudi dvomijo, da bo sposobna zavzeti celotno regijo Doneck. Medtem ko ruska moč pojenja, ukrajinska vojska postopno napreduje. Po navedbah lokalnih ukrajinskih oblasti je bilo 3. avgusta v taktičnih napadih ponovno zavzetih 60 mest in vasi vzdolž 230-kilometrske frontne črte regije Herson. V zadnjih nekaj tednih so ukrajinski mediji poročali, da so ukrajinske sile uničile več kot 50 odlagališč goriva in streliva. Načrt prekinitve oskrbe ruske vojske in njene blokade v Hersonu, o katerem se več tednov razpravlja v medijih, se počasi premika.

Rusija premešča svoje sile
Vse to pa spravlja v neroden položaj Rusijo, ki je na to tudi reagirala. Nedavno so namreč opazili ruske sile, ki premeščajo številne svoje enote iz Donbasa na Krim v smeri Hersonske ali Zaporoške oblasti preko mesta Melitopol. Po navedbah ukrajinskih oblasti je Rusija v Herson napotila skupno skoraj 25 tisoč vojakov, razporeja pa tudi svoje ostale sile, tudi zračne enote, katerih razporeditev bi lahko bila strateškega pomena, še vedno pa ima močno, večplastno obrambo v Hersonu, sploh zdaj ko naj bi pripeljala nujne okrepitve v Zaporoško regijo. Nova bitka bi se lahko začela kjer koli v predelih južne ukrajinske stepe. Ukrajina se lahko odloči za Herson ali poskusi izvesti napad proti Melitopolu, ključni transportni točki s strateškim letališčem.

Foto: epa

Ukrajina je do tretje faze prišla predvsem zaradi obsežne pomoči Zahoda, zlasti težkega topništva, streliva in komponent. Bitka za Donbas je bila tragedija sama po sebi, ko je na neki točki v začetku poletja ukrajinskemu topništvu popolnoma zmanjkalo starega sovjetskega streliva. Logistična vrzel, ki je bila k sreči zelo kratka bi lahko pomenila konec za Ukrajino. S pomočjo Zahoda je zdaj uspela obnoviti polno intenzivnost svoje vojaške moči, prav tako pa napreduje v smislu tehnološke moči v primerjavi z Rusijo, ki ima veliko manj napredno in natančno orožje, čeprav ima tega v večjem številu.

Posledično Rusija v nenehnih dragih bitkah počasi izgublja svojo splošno moč v Ukrajini. Več bojnih enot je postalo neučinkovitih in jih je treba obnoviti, več posameznih pripadnikov noče sodelovati v sovražnostih in večji je poudarek na nerednih plačancih, kot je Wagnerjeva skupina. Vendar to ne pomeni, da ima Rusija kritično malo bojno sposobne delovne sile, le bolj se osredotoča na ustvarjanje dovolj visokokakovostnih rezerv v razumnem času.

Foto: epa

Ukrajina ne sme zamuditi te priložnosti
V tem trenutku ima Ukrajina veliko možnost pridobiti prednost pred Rusijo, ki v tem času obnavlja in nadomešča svoje izgube. Po mnenju analitikov se mora vojna v dobro Ukrajine končati pred novembrom, ko bo v Ukrajini zima in bo zaradi mraza in dežja izjemno težko preiti v napad. Ključno je, da Ukrajina ne izgubi te priložnosti. Čas ni na strani Ukrajine — neskončna vojna izčrpavanja preprosto ni izbira, ki bi jo država lahko sprejela.

Tanja Brkić