fbpx

Plače gradbenih delavcev se po Trumpovi zaslugi povečujejo

foto:iStock

Ukrepi Donalda Trumpa glede nezakonitih priseljevanj že imajo pozitiven učinek na ameriške delavce, kar se odraža v večjih plačah v gradbeništvu.

Po najnovejših navajanjih Fox Newsa so gradbena podjetja v Teksasu priznala, da je Trumpova zahteva o prisilnih priseljevanjih povzročila povečanje plač ameriškim gradbenim delavcem.

Po besedah Stana Mareka, izvršnega direktorja družbe Marek’s Construction, je polovica gradbenih delavcev v Teksasu nezakonitih. Slišati je, da veliko nezakonito priseljenih delavcev zapušča državo in odhajajo v druge države, ki nimajo tako velikega protimigrantskega zavračanja, mnogi od njih pa se vrnejo v Mehiko. Ted Wilson iz Residential Strategies je dejal: “Videli smo neposredne stroške gradnje, ki so se povečali za več kot 30 odstotkov. Veliko tega je pripisano temu, kar gradbeniki plačujejo svojim podružnicam in denar namenjajo za plače.”

foto: STA

Glede na tako majhno število delavcev so morala podjetja plačati delavcem določen znesek, da so jih sploh pritegnili k delu, kar pa posledično poveča celotne stroške izgradnje. Veliki poslovni lobiji in številni izvršni direktorji so že dolgo kritizirali Trumpovo zatiranje priseljencev, predvsem zato, ker imajo njihova podjetja neposreden interes ohranjanja mreže nizko kvalificiranih delavcev, ki prihajajo v ZDA, z namenom, da bi znižali stroške ameriških plač.

Najnovejša Trumpova podpora se nanaša na senatorja Toma Cottona in Davida Perduejama, ki bi zmanjšala zakonito priseljevanje na polovico in posledično povečala plače delavcem v ZDA. Trumpova podpora senatorjema se je izkazala tudi v obnovljeni zavezi ekonomskim nacionalnim programom, kar je povečalo in hkrati tudi spodbudilo njegovo izvolitev. V skladu z zakonom RAISE naj bi se selitve v prvem letu zakonito zmanjšale za 41 odstotkov, v desetih letih pa na 50 odstotkov. Prednost naj bi imeli zakoniti priseljenci, ki bi znali govoriti angleško in bi imeli primerne fizične sposobnosti, potrebne za trenutno gospodarsko stanje v ZDA.

K. F.