fbpx

O “pristnosti” diplome sodnika Masleše poročajo tudi bosanski mediji!

Partijski sodnik Branko Masleša, eden od biserov slovenskega krivosodja, ki se je najbolj proslavil s političnim procesom Patria proti aktualnemu premierju Janezu Janši. (Foto: sta)

O iskanju diplome Branka Masleše zdaj poročajo tudi bosanski mediji. Portal Dnevni avaz je povzel Siol in medij Prava.si ter zapisal, da so iz sarajevske pravne fakultete poslali diplomo brez podpisov in brez žiga. Poleg tega ni vodnega tiska ali pa grba SFRJ – tega sicer ni niti na drugih diplomah, ki so se v zadnjih dneh pojavile na družabnih omrežjih. Bolj kot diploma je sicer morda sporen pravosodni izpit, ki ga je Masleša opravil čudežno hitro in za katerega je pravzaprav vprašljivo, če v Sloveniji sploh velja.

Zdi se, da so na Pravni fakulteti v Sarajevu deset dni delali polni delovni čas, da bi zgodbo o pristnosti diplome Branka Masleše prodali slovenski javnosti, vendar so naredili preveč očitnih napak, ki izražajo več dvomov o pristnosti diplome. Novinarji so dekanjo Pravne fakultete v Sarajevu dr. Zinko Grbo prosili za  odgovore na konkretna vprašanja, ki bi razjasnila vsa vprašanja o študiju vrhovnega sodnika Branka Masleše na Pravni fakulteti v Sarajevu, je Dnevni avaz povzel slovenske medije – med katerimi verjetno ni nacionalke, da je ta o zadevi poročala še včeraj, torej šele po skoraj dveh tednih dogajanja.

Medtem pa tudi mediji v Sloveniji še naprej raziskujejo in iščejo odgovore na vsa vprašanja, ki se pojavljajo v zgodbi sodnika Masleše. Nekateri so danes pisali, da je na diplomi naveden napačen dekan, a to ni nujno resnično. Na sarajevski pravni fakulteti je bil namreč od leta 1971 do 1975 dekan dr. Đorđo Samardžić, od leta 1975 do 1978 pa  dr. Fuad Muhić. Če prvi ni ravno predčasno odstopil, je bil v času, ko je Masleša diplomiral, po vsej verjetnosti res on dekan – torej Samardžić, ki je tudi zabeležen na diplomi. Masleša je za TV Slovenija povedal, da je napad usmerjen proti njemu, in ocenil, da gre predvsem za discipliniranje in ustrahovanje samega sodstva.

Nacionalka je včeraj končno prekinila molk in Maslešo vzela v bran. (Foto: zajetje zaslona/MMC)

Tudi Vesna Bergant Rakočević je včeraj na nacionalki dejala, da je absurdno, da se pojavljajo namigi o neobstoju dokumentov – ob tem je ocenila, da gre za neke pobalinske provokacije. Bergant Rakočevićeva je sicer predsednica Sodniškega društva, spomnimo pa se je tudi kot sodnice, ki je pred leti čestitala svoji kolegici Barbari Klajnšek, da je obsodila Janeza Janšo. Sodni svet bo o zadevi razpravljal na jutrišnji seji. Zaenkrat glede preverjanja dokumentov tam ne vodijo nobenega postopka.

Javna RTV se torej trudi prikazati, da pri diplomi Masleše ni prav nič spornega, enako naj bi veljalo za pravosodni izpit – pa čeprav ga je opravil ekspresno hitro. Vrhovni sodnik Jan Zobec je včeraj v oddaji Odkrito pojasnil, da se pravosodnega izpita ne naredi ravno z levo roko. Pred opravljanjem izpita je namreč treba imeti dve leti pripravništva. Kandidat se v tem času seznani z delom in sodeluje pri pripravi poročil, sestavlja osnutke, navzoč je tudi pri obravnavah. Kandidat se sprehodi skozi celoten pravosodni sistem in se mora tam tudi izkazati. Zanimivo je, da se je novinarka RTVS toliko bolj zagreto lotila poslanca Branka Simonoviča, za katerega pravzaprav niti ni pomembno, ali ima diplomo – pa jo je vseeno takoj pokazal, z žigom vred. Poslanec namreč svojo legitimnost črpa v volji ljudstva, ki ga je izvolilo – kar pomeni, da diploma niti ni tako zelo pomembna. Sodniki pa svojo legitimnost gradijo na znanju, integriteti, neodvisnosti in neodvisni intelektualni drži. Strokovnost pa se dokazuje med drugim seveda tudi z diplomo in pravosodnim izpitom, je včeraj še opozoril Zobec.

Sara Bertoncelj